- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Pistáciová roláda s malinami
Pistáciová roláda s malinami
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- piškóta :
- 180 g cukru
- 160 g vaječné bielka
- 100 g múka hladká
- 50 g olúpané pistácie
- 20 g zeleného čaju prášku matcha
- 10 g práškového cukru
- Krém:
- 220 ml smotany na šľahanie
- 50 g cukru
- 15 ml vody
- 10 g kukuričného škrobu
- 3 g želatíny
- 2 žĺtky
- potravinárske farbivo zelené (alebo pistáciová pasta )
- 100 g maliny
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si pripravte potrebné ingrediencie na krém, pretože by mal odležať v chladničke niekoľko hodín. Pri oddeľovaní bielkov od žĺtkov si môžete vziať ešte 1-2 žĺtky, ak ich nemáte kam dať. To naozaj neovplyvní konzistenciu krému.
2. Krok
Želatínu zalejeme 15 ml studenej vody a necháme napučať. 70 ml smotany zohrejte v hrnci na miernom ohni, ale nepriveďte ju do varu. Zvyšnú smotanu vložte do chladničky.
3. Krok
V miske zmiešame žĺtky, cukor a škrob a poriadne vyšľaháme. Keď sa smotana začne pariť, za stáleho miešania ju tenkým prúdom prilievame do žĺtkovej zmesi. Je to potrebné, aby sa zabránilo zrážaniu žĺtkov. Ak sa žĺtky zrazia, budete musieť všetko zopakovať. Smotanovo žĺtkovú zmes vrátime na mierny oheň a za stáleho miešania smotanu varíme do mierneho zhustnutia. Krém netreba veľmi zahusťovať, lebo sa do neho pridá želatína.
4. Krok
Smotanu odstavíme z ohňa, pridáme napučanú želatínu, potravinárske farbivo a hmotu dôkladne vyšľaháme ponorným mixérom. Môžete pridať trochu viac farby podľa vlastného uváženia. Alebo ju nemusíte pridať vôbec. Ak máte pistáciovú pastu, môžete ju pridať namiesto farbiva.
5. Krok
Krém zakryte potravinárskou fóliou a úplne ochlaďte na izbovú teplotu alebo nižšiu. Krém, by mal byť krásnej pistáciovej farby.
6. Krok
Studenú smotanu vyšľaháme s cukrom, kým sa nevytvoria tuhé vrcholy. Je veľmi dôležité vybrať si kvalitnú smotanu, ktorá sa bude dobre šľahať. Šľahačku jemne pomocou varešky vmiešame do vychladnutého krému. Zakryte potravinárskou fóliou a vložte do chladničky na 4-5 hodín, aby sa krém stabilizoval.. Krém mi stuhol do 3 hodín.
7. Krok
Teraz pripravte dacquoise piškótu. Namiesto toho môžete urobiť základ z pusiniek alebo piškót. Ak máte pistáciovú múku, použite ju. Na piškótu 100 g pistáciovej múky a 60 g pšeničnej múky. Vzal som 50 g olúpaných pistácií a dvakrát som zomlela cez jemný mlynček na mäso. Zapnite rúru na 170°C
8. Krok
Studené bielky vyšľaháme mixérom za postupného pridávania cukru, kým sa nevytvoria vrcholy. Pred šľahaním skontrolujte, či sa do bielkov nedostala ani kvapka žĺtka. Bielky by mali byť studené. Nádoba, v ktorej sa budú bielky šľahať, musí byť čistá, bez kvapiek vody. Ak sa niektorá z týchto podmienok poruší, bielka sa nevyšľahajú do peny.
9. Krok
V miske zmiešame múku, nasekané pistácie a matcha čaj. Na začiatku je lepšie pridať menej múky a potom skontrolovať konzistenciu. Do vyšľahaných bielok pridáme múčnu zmes a vareškou jemne premiešame. V prípade potreby pridajte viac múky. Hmota by mala byť elastická, ale nie hustá. Mala by stekať z lopatky, ale pomaly. Ak nemáte radi čaj matcha, môžete ho vynechať. V tomto prípade nezabudnite upraviť konzistenciu cesta.
10. Krok
Cesto dajte do cukrárskeho vrecka , a odrežte špičku. Plech vystelieme papierom na pečenie, na dve tretiny plechu nanesieme cesto vreckom a rozotrieme stierkou v rovnomernej vrstve.
11. Krok
Ak chcete, posypte cesto navrchu práškovým cukrom cez sitko. Dacquoise pečieme pri 170 ℃ 10-15 minút. Je dôležité, aby ste cesto nepresušili. Pri stlačení by malo vyskočiť späť.
12. Krok
Na náplň použijeme čerstvé maliny. Opláchnite ich a osušte. Maliny môžete nahradiť akýmikoľvek bobuľami.
13. Krok
Upečenú piškótu zakryte papierom a mierne ochlaďte. Roládu rolujte ešte teplú, inak sa môže zlomiť. Potom orežte suché okraje a krém rovnomerne rozotrieme po povrchu. Na vrch krému poukladáme maliny.
14. Krok
Opatrne zrolujte piškótu do rolády, pomôžte si papierom na ktorom je položená .. Hotovú roládu posypeme práškovým cukrom, ozdobíme malinami a mätou a podávame. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
385 videní