- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Pivné rožky
Pivné rožky
- Kusov: 32
- Porcií: 32
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- Cesto :
- 500 g hladkej múky
- 1 lyžička soli
- 3 dcl mlieka
- 50 g droždia
- 1 lyžica cukru
- 2 žĺtky
- 2 lyžice kyslej smotany
- 70 g masla
- Plnka :
- 100 g syru feta jarná cibuľka
- 2 lyžice kyslej smotany
- 100 g strúhaného syra
- podľa chuti korenie a čili
- Na posypanie a potretie:
- sezam biely a čierny
- slnečnicové semienka
- mak
- ľanové semienka
- čili
- Na potretie vyšľahané bielka
Postup prípravy
1. Krok
Čerstvé droždie rozmiešame v hrnčeku vlažného mlieka zmiešaného s trochou cukru. Múku ručne alebo strojovo zamiesime s droždím, žĺtkami, trochou soli a dvoma lyžicami kyslej smotany. Keď sa cesto spojí, môžeme začať pridávať maslo, cesto hnetieme, kým nie je pekne mäkké. Prikryté kuchynskou utierkou necháme pol hodiny kysnúť na teplom mieste. Medzitým si nastrúhame syr.
2. Krok
Potom v miske zmiešame plnku z nadrobenej fety, nakrájanej jarnej cibuľky, trochu strúhaného syra a pár lyžíc kyslej smotany. Nepotrebujete soľ, ale môžete pridať korenie a čili.
3. Krok
Vykysnuté cesto vymiesime a rozrežeme na štyri časti. Nechajte prikryté ďalších 10-15 minút. Potom cestá vyvaľkáme do kruhu a nakrájame na 8 kúskov. Potrieme ich rozpusteným maslom a na časť bližšie k okrajom dáme buď lyžičku feta-cibuľovej zmesi, alebo lyžičku strúhaného syra.
4. Krok
Trojuholníky zvinieme dovnútra smerom k stredu kruhu. Dva konce cesta mierne zatočte dovnútra, pričom dbajte na to, aby náplň nemohla zvnútra vytiecť.
5. Krok
Zrolované rožky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie s odstupom od seba, aby mali dostatok miesta. Mne z tohto množstva vyšlo 32 kusov, 4 plechy. Rožky necháme vykysnúť aj na plechu cca. 10-15 minút prikryté.
6. Krok
Potom rohlíky potrieme bielkom a ozdobíme semiačkovou zmesou z bieleho a čierneho sezamu, maku, ľanových semiačok a slnečnicových semiačok, čili a alebo ich posypeme nastrúhaným syrom.. Takto môžu ísť do rúry na 180°C na 20-25 minút v 2 dávkach súčasne na 2 plechy, ktoré v polovici vymeníme, aby sa vymenili spodné a vrchné miesta a všetky rožky boli všade rovnako upečené. Pozor, neprepiecť, stačí len do svetlo hneda. Po krátkom vychladnutí je už teplý lahodný. Dá sa k nemu pridať pivo, víno, ale výborne sa hodí aj k čaju či kakau. Dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
62 videní