- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- „Poleno“ z lístkového cesta s pudingovým krémom
„Poleno“ z lístkového cesta s pudingovým krémom

- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 45min
Suroviny
- 500 g lístkového cesta + hladká múka na vyvaľkanie
- Na krém :
- 500 ml mlieka
- 2 vajcia
- 50 g cukru
- 40 g škrobu alebo vanilkového pudingu
- 1 vanilkový cukor
- 80 g masla
- kakao alebo strúhaná čokoláda na ozdobenie
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si musíte uvariť krém, na to musíte naliať mlieko do hrnca, pridať cukor, vanilkový cukor a škrob, pridať vajcia. Výslednú hmotu miešajte metličkou do hladka, dajte na stredný oheň. Za stáleho miešania priveďte do varu a potom varte na miernom ohni 1-2 minúty (kým nezhustne), bez prestania miešania. Odstráňte hrniec z ohňa.
2. Krok
Preložte krém do misky, pridajte kúsky masla izbovej teploty, šľahajte do hladka. Výsledný krém prikryte potravinovou fóliou tak, aby fólia ležala na povrchu krému. Nechajte krém úplne vychladnúť. Vďaka tomu, že fólia je v kontakte s krémom, na povrchu krému sa nevytvorí kôrka.
3. Krok
Lístkové cesto rozmrazte pri izbovej teplote. Ja som mala dve vrstvy cesta. Na pomúčenej doske každú vrstvu rozmrazeného cesta trochu pozdĺžne rozvaľkajte.
4. Krok
Cesto nakrájajte na 1 cm široké pásy. Pásy cesta poukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie, v malej vzdialenosti od seba. Pečieme cestové pásiky v rúre predhriatej na 220°C približne 15 minút (kým lístkové cesto nie je zlatisté). Hotové necháme úplne vychladnúť.
5. Krok
Na stôl rozložte potravinovú fóliu. Fóliu potrite trochou krému a v jednej vrstve na ňu rozložte 6 prúžkov cesta.
6. Krok
Naneste trochu krému na prúžky a potom poukladajte ďalšiu vrstvu v šachovnicovom vzore po 5 prúžkoch. Takto striedavo poukladajte všetky prúžky a všetok krém v riadkoch. Potom stiahnite krém s lístkovými pásikmi za pomoci fólie na ktorú sme to ukladali d valca , a ten ešte dajte do alobalu.. Nechajte pár hodín , najlepšie cez noc odpočívať.
7. Krok
Na druhý deň z koláča odstránime alobal a fóliu, položíme ho na dosku a posypeme kakaom (alebo strúhanou čokoládou). Pokrájame na kúsky a môžete servírovať.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
15 videní