- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Poľský jablkový koláč so snehom a drobenkou
Poľský jablkový koláč so snehom a drobenkou
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 200 g cukru
- 230 g hladkej múky
- 180 g masla
- 4 vajcia
- 0,5 lyžičky sódy bikarbóny
- 5 - 6 jabĺk
- 0,5 lyžičky mletej škorice
- 1 lyžica vody
Postup prípravy
1. Krok
Jablká najskôr ošúpeme a zbavíme jadrovníkov. Potom ich nastrúhame, dáme do hrnca, pridáme 50 g cukru a škoricu. Budete tiež potrebovať lyžicu vody, aby sa jablká nespálili. Hrniec prikryte pokrievkou, a varte 10 minút na miernom ohni. Potom odokryte nechajte prebytočnú tekutinu odpariť. Potom nechajte náplň vychladnúť a začnite pripravovať cesto.
2. Krok
Oddeľte bielky od žĺtkov a dajte ich na chvíľu do chladničky. K žĺtkom pridáme mäkké maslo a zmes vyšľaháme . Do zmesi pridáme lyžicu cukru, soľ a múku preosiatu so sódou. Cesto dobre vymiesime, ak je múky málo, môžeme pridať. Cesto rozdeľte na 2 časti: 2/3 a 1/3. Menšiu časť vložte do mrazničky a väčšiu časť zabaľte do fólie a vložte na 30 minút do chladničky.
3. Krok
5 minút pred pečením vyberte bielky z chladničky, vyšľahajte ich do nadýchanej bielej peny, potom postupne pridajte zvyšný cukor a pokračujte v šľahaní, kým bielka nezhustnú a nelepia sa na steny misky mixéra alebo na metličku.
4. Krok
Pripravte si formu s priemerom 22-24 cm, dno vyložte pergamenovým papierom, papier môžete uzavrieť lemom. Cesto vyberieme z chladničky a vyformujeme ho na dno a po okrajoch formy stranami vysokým 3 cm, na ktorý uložíme vychladnutú jablkovú plnku. Polovicu cesta, ktoré bolo v mrazničke, nastrúhajte priamo na plnku.
5. Krok
Potom navrstvíme vyšľahané bielka a na vrch nastrúhame zvyšné cesto. Rúru predhrejeme na 170°C a koláč pečieme 45 minút, kým mrvenička na vrchu nie je zlatohnedá. Potom rúru vypnite a koláč v nej nechajte ďalších 30 minút.
6. Krok
Koláč potom vyberieme z rúry necháme ho úplne vychladnúť.. Až potom ho nakrájame na porcie..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
340 videní