- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Poľský makový závin
Poľský makový závin
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:40 hod
Suroviny
- cesto :
- 10 g čerstvého droždia
- 90 ml mlieka
- 2 lyžice cukru
- 250 g hladkej múky
- 50 g masla
- 1/4 lyžičky soli
- 1 vajce + 1 žĺtok
- Plnka:
- 125 g mletého maku
- 4 lyžice medu
- 50 g hrozienok
- 2 lyžice rumu
Postup prípravy
1. Krok
Kvások zarobíme v mlieku s cukrom. Maslo rozotrite s múkou a soľou, aby ste získali mokrú strúhanku. Do múčnej zmesi nalejeme mlieko s droždím, zašľaháme vajíčko a vymiesime cesto (možno budete potrebovať viac alebo menej múky - podľa konzistencie cesta)
2. Krok
Cesto prikryjeme utierkou a necháme kysnúť. Malo by sa zdvojnásobiť. Kým cesto kysne, pripravíme si plnku. Zalejte hrozienka s alkoholom. Mak zalejte vriacou vodou a nechajte 5 minút odstáť, potom vodu zlejte. Mak pomelieme v mixéri alebo v mlynčeku na kávu. V miske zmiešame hrozienka, mak a med.
3. Krok
Cesto roztlačíme a rozvaľkáme na obdĺžnik asi 30 x 20. Na vrch rozotrieme plnku. Roládu zvinieme, od širokej strany. Uložíme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme hodinu kysnúť. Potrieme žĺtkom vyšľahaným v troche mlieka . Potom vložíme do rúry vyhriatej na 190°C a pečieme asi 35 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
435 videní