- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Pórová polievka s udeným lososom
Pórová polievka s udeným lososom
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Táto lahodná krémová polievka je obohatená o chrumkavé opečené pečivo a jemný údený losos. Skvelo voňajúca polievka s atraktívnou dekoráciou sa hodí na každú príležitosť, a určite si získa srdcia vašich hostí, keď ju podáte ako jeden z chodov na sviatočný obed.
Suroviny
- 2 póry
- 40 g masla
- 3 polievkové lyžice hladkej múky
- 150 ml smotany na varenie (12 %) alebo na šľahanie (31–33 %)
- 40 g údeného lososa
- 2 rožky
- 1-2 polievkové lyžice oleja
- 250 ml mlieka
- 750 ml vývaru
- 1 vajce
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- štipka muškátového oriešku
- 1 hrsť čerstvej petržlenovej vňate
Postup prípravy
1. Krok
Póry dôkladne umyjeme pod tečúcou vodou a nakrájame na kolieska. Niekoľko tenkých koliesok odložíme na ozdobu.
2. Krok
V hrnci rozpustíme maslo, pridáme hladkú múku a pripravíme svetlú zápražku. Túto následne zalejeme vývarom, metličkou premiešame a privedieme k varu. Do vriacej zmesi vložíme nakrájaný pór a na miernom ohni varíme približne 20 minút, občas premiešavame.
3. Krok
Medzitým si rožky nakrájame na malé kocôčky a opečieme na horúcom oleji do zlatista.
4. Krok
Údeného lososa nakrájame na tenké prúžky.
5. Krok
Polievku zriedime mliekom a postupne do nej zašľaháme vajce. Dochutíme soľou, štipkou muškátového kvetu a na záver zjemníme smotanou.
6. Krok
Polievku rozdávame do jednotlivých tanierov, do každej porcie pridáme opečené kocky rožkov a prúžky údeného lososa. Ozdobíme zvyšným pórom, čerstvou petržlenovou vňaťou, rozdrveným ružovým korením a podávame.
Táto polievka s údeným lososom je ideálnym pokrmom na sviatočný stôl, ktorý poteší nielen chuťové poháriky, ale aj oči.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
20 videní