- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Prekladaný vianočník
Prekladaný vianočník
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 2:0 hod
Suroviny
- Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 50 g práškového cukru
- štipka soli
- 200 g studeného masla
- 10 g droždia
- 3 žĺtky
- 1 dcl suchého bieleho vína
- Jablková plnka:
- 1 kg jabĺk
- 2 lyžice cukru
- 1 lyžica citrónovej šťavy
- 0,5 dcl bieleho vína
- 1 lyžička mletej škorice
- štipka mletého klinčeka
- Maková plnka:
- 200 g mletého maku
- 100 g cukru
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička nastrúhaná citrónoá kôra
- 1 dcl vody
- 0,5 dcl bieleho vína
- 50 g hrozienok
- Orechová plnka:
- 200 g mletých vlašských orechov
- 100 g cukru
- 1 lyžica medu
- 1 lyžička nastrúhanej pomarančovej kôry
- 1 dcl vody
- 0,5 dcl bieleho vína
- 50 g hrozienok
- 4 lyžice hustého slivkového lekváru
- 1 žĺtok
Postup prípravy
1. Krok
Ošúpané jablká nastrúhame, vytlačíme šťavu, potom zmiešame s citrónovou šťavou, cukrom a korením. Podlejeme vínom a dusíme, kým sa nevyvarí všetka šťava.
2. Krok
Na makovú plnku uvaríme cukor s vodou, medom, citrónovou kôrou a vínom na sirupovú konzistenciu, pridáme hrozienka a zmiešame s makom. Rovnakým spôsobom sa pripravuje orechová plnka.
3. Krok
Do misky preosejeme múku, pridáme na kocky nakrájané maslo, krupicový cukor, soľ, droždie a rýchlym pohybom premiešame. Pridajte žĺtky a toľko bieleho vína, aby ste vytvorili stredne mäkké cesto. Potom sa zabalí do fólie a vloží na 30 minút do chladničky.
4. Krok
Plech s rozmermi 20x30 cm vyložíme papierom na pečenie tak, aby okraje na všetkých štyroch stranách prečnievali. Potom koláčik zložíme. Cesto rozdeľte na 5 rovnakých častí. Na plech vyvaľkáme prvé cesto, natrieme orechovú plnku a vyvaľkáme a natiahneme druhé cesto , potom natrieme makovú plnku. Potom vyvaľkáme ďalšiu časť cesta a natiahneme ho na makovú plnku.. Na cesto rozotrieme hustý slivkový lekvár a vyvaľkáme štvrté cesto ktoré tiež natiahneme.. Na cesto rozotrieme jablkovú plnku a prikryjeme posledným vyvaľkaným cestom..
5. Krok
Vrch potrieme vyšľahaným žĺtkom a popicháme vidličkou. pečieme v predhriatej rúre na 170°C 50 - 60 minút do zlatista..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1074 videní