- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Prešívaná deka s makom a višňami
Prešívaná deka s makom a višňami
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- Makové cesto :
- 5 vajec
- 300 g jemného kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 125 ml vody
- 125 ml oleja
- 300 g polohrubej múky
- štipka soli
- 50 g mletého maku
- 1/2 balíka prášku do pečiva
- 100 g odkôstkovaných višní
- Na mriežku :
- 2 vajcia
- 500 g tvarohu
- 50 g práškového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
Postup prípravy
1. Krok
Najprv oddeľte vajcia. Z bielkov vyšľaháme sneh. Žĺtky vymiešame s cukrom a vanilkovým cukrom do peny. Striedavo vmiešame olej a vodu. Múku preosejeme so soľou, makom a kypriacim práškom a primiešame striedavo s vyšľahanými bielkami. Nakoniec opatrne vmiešame višne..
2. Krok
Plech vystelieme papierom na pečenie a rozotrieme naň cesto. Rúru predhrejeme na 180 °C.
3. Krok
Na mriežku , najskôr oddeľte vajcia. Žĺtka vymiešame s tvarohom, cukrom, vanilkovým cukrom a citrónovou kôrou. Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a opatrne ich vmiešame k tvarohovej hmote. .
4. Krok
Zmes dajte do cukrárskeho vrecka s veľkou tryskou a naneste ju na cesto v mriežkovom vzore. Koláč pečieme v predhriatej rúre asi 30 minút.
5. Krok
Koláč necháme na plechu vychladnúť a pred krájaním ho posypeme práškovým cukrom.
Tip
Na jeseň a v zime možno túto ovocnú deku pripraviť so zaváranými višňami alebo iným zaváraným ovocím: Ovocie dôkladne scedíme, podľa potreby nakrájame na malé kúsky a spracujeme podľa receptu.
Namiesto maku sa dajú použiť napríklad aj strúhané mandle.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
107 videní