- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Prevrátený koláč s jablkami a vanilkovým krémom
Prevrátený koláč s jablkami a vanilkovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Piškóta:
- 4 vajcia
- 5 lyžíc práškového cukru
- 6 lyžíc polohrubej múky
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- Krém:
- 800 ml mlieka
- 3 vanilkové pudingy
- 3 vajcia
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- 150 g cukru
- Jablková vrstva:
- 800 g nastrúhaných jabĺk
- 100 g cukru
- 50 g masla
- 1 lyžička citrónovej šťavy
- 1 vanilkový cukor
- Karamel:
- 80 g cukru
- 50 ml smotanyna šľahanie
- Ozdoba:
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
Postup prípravy
1. Krok
najskôr si pripravíme karamel.. na nepriľnavú panvicu dajte cukor a skaramelizujte ho.potom pridajte šľahačku a prevarte..keď sa zmes zjednotí vylejte karamel na plech pripravený s papierom na pečenie. 30 x 25..
2. Krok
pripravíme si jablkovú plnku..V hrnci rozvaríme jablká s cukrom a s vanilkovým cukrom..Pridáme aj maslo..Povaríme asi 5 minút..Potom jablkovú plnku rozotrieme na dno plechu na karamel..
3. Krok
Mlieko (600 ml) varte na miernom ohni. V miske dobre premiešajte vajcia s cukrom, pudingom a zvyškom studeného mlieka. Keď mlieko začalo vrieť, pridajte vyššie pripravenú zmes, prevarte a nepretržite miešajte, až kým krém nezhoustne (max. 1 minúta). Odložíme z ohňa vmiešame vanilkový cukor a štipku soli..Krém vylejeme na jablkovú vrstvu ešte horúci.takto necháme puding na plechu úplne vychladnúť potom naň dáme piškótovú vrstvu.
4. Krok
Najskôr si vyšľaháme bielká so štipkou soli, vyšľaháme do peny, potom pridáme cukor a ušľaháme tuhý sneh..Zvlášť vyšľaháme žĺtka s vanilkovým cukrom, potom k nim pridáme vyšľahaný bielkový sneh a nakoniec vmiešame múku s práškom do pečiva.Cesto vylejeme na vanilkový krém.
5. Krok
Koláčik vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a pečieme ho 25 - 30 minút.
6. Krok
Koláčik necháme na plechu chladnúť najlepšie niekoľko hodín (cez noc.) a až potom ho preklopíme.Vyšľaháme potom šľahačku s vanilkovým cukrom a vrch dozdobíme cukrárskym vreckom.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7914 videní