- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Rebarborový koláč s polentovým krémom
Rebarborový koláč s polentovým krémom
- Kusov: 1
- Porcií: 8
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- 125 g masla
- 80 g práškového cukru
- štipka soli
- 1 vajce
- 250 g hladkej múky
- Polentový krém : Krupica
- 200 ml mlieka
- 30 g cukru
- 1 lyžička bio citrónovej kôry
- 40 g polenty alebo detskej krupice
- 150 ml smotany na šľahanie
- Rebarborové želé :
- 2 plátky želatíny
- 500 g rebarbory
- 50 g cukru
- 1 lyžice nasekaných pistáciových orieškov
Postup prípravy
1. Krok
Na krehké cesto zmiešame hákom ručného mixéra maslo, práškový cukor a štipku soli. Krátko zapracujte vajíčko. Preosejte múku a krátko premiešajte. Z cesta jemne pomúčenými rukami vytvarujeme guľu a roztlačíme. Zabaľte do potravinovej fólie a nechajte chladiť aspoň 2 hodiny.
2. Krok
Na polentový krém priveďte mlieko, cukor a citrónovú kôru do varu a za stáleho miešania metličkou pridajte kukuričnú krupicu. Za stáleho miešania privedieme do varu, vlejeme do misky a prikryté necháme vychladnúť.
3. Krok
Tortovú formu zľahka vymastíme. Na pomúčenej pracovnej doske vyvaľkáme cesto na 5 mm hrubý kruh a vyložíme ním formu, pričom cesto pevne pritlačíme na okraj. Základ cesta niekoľkokrát popicháme vidličkou, prikryjeme papierom na pečenie a zaťažíme strukovinami. Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C (plynová 3, teplovzdušná 180°C) na najnižšej mriežke 15 minút. Odstráňte papier na pečenie so strukovinami a koláč pečieme ešte 5 minút. Tortový základ necháme vychladnúť vo forme na mriežke.
4. Krok
Na rebarborové želé namočte želatínu do studenej vody. Rebarboru očistíme, umyjeme a nakrájame na cca 8 cm dlhé kúsky. Priveďte cukor a 100 ml vody do varu a rebarboru varte 2-4 minúty. Krátko predtým, ako sa rozpadne, vyberieme rebarboru z vývaru dierovanou lyžicou a necháme vychladnúť na tanieri. Vývar stiahneme z ohňa, rozpustíme v ňom vyžmýkanú želatínu a necháme vychladnúť.
5. Krok
Polentový krém vymiešame metličkou do hladka. Smotanu vyšľaháme dotuha a primiešame. Krém nalejeme na tortový základ a uhladíme. Na tortu poukladáme rebarboru, podlejeme vychladnutým želé a necháme 1 hodinu chladiť.
6. Krok
Vyberte rebarborový koláč z formy a položte na tanier. Posypeme pistáciami a podávame.
Tip môžete použiť akýkoľvek druh rebarbory. Najradšej mám ružovú malinovú rebarboru.“
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
83 videní