- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Rezy Diplomat
Rezy Diplomat
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Plech 24 x 37,5
- Piškóta :
- 4 vajcia
- 80 g cukru
- 70 g hladkej múky
- 30 g kukuričného škrobu
- štipka soli
- trochu vanilky
- Krém:
- 20 g plátkov želatíny
- 5 vajec
- 250 g cukru
- 700 ml smotany na šľahanie
- 1 vanilkový cukor
- šťava z 1 1/2 citróna
- Šľahačková vrstva :
- 400 ml smotany na šľahanie
- práškový cukor podľa chuti
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 800 g ovocia kompótovaného podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Oddeľte bielka od žĺtkov. Bielky vymiešame s trochou soli a potom postupne pridávame cukor. šľahajte, kým nie je sneh pevný a nevytvára vrcholy.
2. Krok
Pridajte vanilku a preosiatu múku spolu so škrobom a zapracujte ich jemným premiešaním zdola nahor stierkou. Pripravte si obdĺžnikovú formu, s odnímateľnými stenami (v nej zostavíte aj zákusok) a na dno dáme papier na pečenie.
3. Krok
Do formy nalejeme cesto a zarovnáme ho.. Formu vložíme do vyhriatej rúry na 170°C a piškótu pečieme kým nieje povrch zlatistý a pri teste špáradlom vyjde z piškóty špáradlo suché.. Piškótu necháme vychladnúť , potom ju preklopíme , stiahneme z nej papier na pečenie a vložíme nazad do formy..
4. Krok
Obsah plechovky s ovocím sceďte v cedníku. Odkvapkaný sirup odložte.. Pripravíme si hrniec s vodou a dáme na sporák zovrieť. Rozložte pláty želatíny od seba a vložte ich do veľkej misy. Zalejte ich 200 ml studenej vody a nechajte hydratovať (cca 5 minút)
5. Krok
Medzitým si do kovovej misky dáme vajíčka a cukor a miešame, kým nezväčšia svoj objem. Odstráňte lopatky mixéra a misku premiestnite na vrch hrnca, v ktorom vrie voda. Nepretržite miešajte v miske, kým sa cukor neroztopí a zmes nedosiahne približne 60-65 stupňov.
6. Krok
Misku odložte nabok. Vezmite želatínu a dobre ju vyžmýkajte v ruke a pridajte ju do vaječného krému. Jemne premiešajte. Nechajte ho vychladnúť, občas premiešajte vareškou.
7. Krok
Medzitým vymiešame šľahačku . Misu, v ktorej budete miešať, odporúčame nechať aspoň 30 minút chladiť spolu s lopatkami mixéra. Prilejte studenú smotanu a vanilkový cukor, začnite miešať najskôr na nízkej rýchlosti, kým sa mierne nespení, potom zvýšte rýchlosť a miešajte, kým nedosiahnete konzistenciu. Nemiešajte príliš, aby ste nevyšľahali maslo.. Keď žĺtkový krém vychladne a dosiahne izbovú teplotu, pridáme k nemu 2-3 lyžice šľahačky a premiešame. Potom pridajte zvyšok a všetko zamiešajte, trpezlivo miešajte zdola nahor potom pridajte aj citrónovú šťavu. Ja dávam šťavu z jeden a pol citróna, ale odporúčam dávať postupne a robiť presne podľa svojej chuti. Veľa záleží na tom, aké kyslé sú citróny. Teraz pridajte veľmi dobre odkvapkané ovocie (prípadne nakrájané nadrobno). Túto fázu príliš nepredlžujte, želatína začne tuhnúť.
8. Krok
Ideme skladať zákusok. Vrch piškóty pokvapkáme 200 - 250 ml šťavy z kompótu.. Potom natrieme krém , odložíme na chvíľu do chladničky. Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú vrstvu.. Začneme miešať pri nízkej rýchlosti potom pridáme cukor a citrónovú šťavu , a zvýšime aj rýchlosť..
9. Krok
Na krém rozotrieme rovnomernú vrstvu šľahačky .. Časť si odložíme na zdobenie.. Zvyšnú šľahačku si dáme do cukrárskeho vrecka a zákusok ozdobíme.. Použijeme aj ovocie z kompótu..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
156 videní