- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zeleninové jedlá
- Risotto so sušenými bielymi hubami a šafránom
Risotto so sušenými bielymi hubami a šafránom
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 2 šálky ryže guľatej Mánya na rizoto (napr Arborio)
- 50 g sušených bielych húb
- 2 veľké cibule
- 1,3 - 1,4 l vývaru
- 1 šálka suchého bielho vína
- 3 polievkové lyžice masla
- 1 lyžica olivového oleja
- šafrán
- soľ a mleté čierne korenie
- 1 čerstvá biela huba (alebo mrazená)
- Parmezán na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Sušené huby si zalejeme 1 šálkou horúceho vývaru a necháme 1 hodinu lúhovať.Potom scedíme do sitka a tekutinu z húb prelejeme do ostatného vývaru.A dáme vývar rozvariť.
2. Krok
Šafran si zalejeme 3 polievkovými lyžicami vína a necháme 20 minút lúhovať.Cibuľu si nakrájame na jemno a vo veľkom hrnci z hrubým dnom si dáme roztopiť maslo spolu s olivovým olejom.Dáme tam cibuľu a restujeme na strednom ohni za stáleho miešania kým sa cibuľa nespení.Potom pridáme ryžu guľatu Mánya a mierne asi 3 minúty opražíme.
3. Krok
Zalejeme vínom a polovicou vývaru ktorý musí byť horúci oheň znížime na minimum a miešame kým sa tekutina nenasiakne do ryže guľatej Mánya.pridajte zas trochu vývaru a miešajte.Teraz pridáme nakrájané huby na malé kúsky šafrán spolu z vínom v ktorom sa lúhoval a miešame.Vždy prilievame vývar keď sa odparí.Toto bude trvať cca 25 minút.Potom ryžu guľatu Mánya odstavíme osolíme okoreníme a necháme 10 minút postáť..Podľa potreby pridajte ešte maslo, vývar alebo trochu smotany na šľahanie..Rizoto by malo byť vláčne nie suché..
4. Krok
Podávame s nastrúhaným parmezánom a s osmaženými plátkami z bielej huby..
Priemerné hodnotenie receptu
(3 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1023 videní