- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- roláda
- Roláda Slonie Oko
Roláda Slonie Oko
- Kusov: 1
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Žltá roláda:
- 5 vajec
- 5 lyžíc práškového cukru
- 5 lyžíc polohrubej múky
- marhuľový džem
- Tmavá roláda:
- 7 bielkov
- 7 lyžíc práškového cukru
- 3 žĺtky
- 10 lyžíc mletých vlašských orechov
- 3 lyžice polohrubej múky
- 1/2 prášku do pečiva
- Plnka:
- 4 žĺtka
- 2 vajcia
- 2 lyžice cukru
- 2 vanilkové cukre
- 150 g čokolády na varenie
- 100 g masla
Postup prípravy
1. Krok
Vyhrejte rúru na 180°C. Piškóty sa pečú v plechu s rozmermi 30 x 40 alebo o niečo menšom, ak chcete, aby bola roláda hrubšia.
2. Krok
Najskôr si pripravíme žltú piškótu: Celé vajcia vyšľaháme s cukrom, kým sa cukor nerozpustí, potom vmiešame . Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piecť do rúry. 8-10 min Upečenú piškótu vyberte, opatrne odlepte z papiera a jemne zviňte do rolády.
3. Krok
Tmavá piškóta: Oddeľte bielká od žĺtkov tak, že si bielky dáte do misky, v ktorej budete miešať piškótu, a žĺtky ihneď oddelíte - tri vložte do pohára (sú potrebné na tmavú piškótu) a 4 dáme do kovovej misky.. Vmiešajte z bielkov tuhý sneh, pridajte cukor a miešajte, kým sa neroztopí, potom pomaly po jednom pridávajte vaječné žĺtky. Pomocou kuchynského robota opatrne vmiešame vlašské orechy zmiešané s múkou a práškom do pečiva. Nalejeme na plech vyložený s papierom na pečenie, pečieme 10 minút (pozor, aby sa nespálila, mala by mierne stmavnúť), opatrne stiahneme papier a zabalíme do rolády.
4. Krok
Plnka: Vajcia, žĺtky, cukor a vanilkový cukor dobre premiešajte a misku za stáleho miešania dajte nad paru. Nad parou plnka začne hustnúť, asi za desať minút pridáme čokoládu nalámanú na kocky a nasekané a zmäknuté maslo a miešame, aby sa všetko roztopilo a spojilo, potom odstavíme.. Piškótu natrite teplou plnkou, aby sa lepšie rozotierala, pretože pri ochladení stuhne.. Trochu z plnky si odložte aj na potretie rolády zvonku. Žltú piškótu veľkoryso natrieme marhuľovým džemom a zrolujeme. Tmavú piškótu natrieme plnkou, potom na jej začiatok dáme stočenú žltú roládu a spolu ich zrolujeme do jednej rolády. Vrch potrieme opäť plnkou a posypeme mletými orechmi. Odložíme do chladničky aby všetko dobre vytuhlo.
5. Krok
Potom nakrájame na plátky...
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1270 videní