- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- šaláty
- Šalát so surovým zelerom, strúhanou mrkvou a jogurtovým dresingom
Šalát so surovým zelerom, strúhanou mrkvou a jogurtovým dresingom
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 10min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 10min
Suroviny
- 350 g koreňového zeleru
- 4 - 5 stoniek zeleru
- 1 stredná mrkva
- šťava z citróna
- trochu soli
- Diétna majonéza :
- 2 varené vajcia
- 2 lyžičky plnotučnej horčice
- 150 g gréckeho jogurtu
- soľ a mleté čierne korenie
- Okrem toho môžete pridať :
- pár plátkov šunky
- šalátové listy
Postup prípravy
1. Krok
Do misky som dala cca 300 ml studenej vody a šťavu vytlačenú z jedného citróna vrátane kôry. Citrónová šťava (kyselina) zabraňuje oxidácii strúhaného zeleru a citrónová kôra mu dodáva príjemnú chuť. Kúsky zelerového koreňa som potom nastrúhala na jemnom strúhadle... Nastrúhaný zeler som ponorila aspoň na 5 minút do studenej vody s citrónom. Tento krok tiež pomáha odstrániť časť intenzívnej chuti surového zeleru.
2. Krok
Potom som nastrúhala mrkvu a nakrájala zelené stonky zeleru. Urobila som polovičnú porciu diétnej majonézy (bez oleja) podľa receptu napísaného tu . Vajíčka som uvarila v studenej vode a sledovala, ako sa začali variť. Odvtedy som nameral 5 minút. Potom som ich scedila z horúcej vody a nechala pod tečúcou studenou vodou asi 3 minúty, aby rýchlo vychladli. Kastról som naplnila studenou vodou a vajíčka som v ňom nechala asi 10 minút vychladnúť. Tento trik nám ich pomáha ľahko ošúpať. Vajcia som ošúpala a prekrojila na polovice. Tu môžete jasne vidieť konzistenciu žĺtka: je stále krémový, nie úplne uvarený. Pracoval som priamo s vysokým pohárom tyčového mixéra. Kapacita 700 ml. Najprv som vložila uvarené polovičky vajec (s bielkom). Potom som pridal 2 lyžičky horčice. Dal som polovicu gréckeho jogurtu a rozmixovala som to tyčovým mixérom. spracovával asi 2-3 minúty mixérom alebo kým som nezískal hladké a krémové zloženie. Má intenzívnu žltú farbu, ale po vložení zvyšku jogurtu sa opäť otvorí. Pridala som len soľ a zvyšok gréckeho jogurtu. Všetko som mixoval ešte 1 minútu a... je to! Ide o smotanovú omáčku alebo dresing, ktorý neobsahuje olej a má 15-krát menej kalórií ako klasická majonéza!
3. Krok
Nastrúhaný zeler som scedila na sitku a potom som ho dobre vytlačila v rukách, preložila do väčšej misy. Pridala som nastrúhanú mrkvu a nakrájané stonky zeleru.. Pridala som diétnu majonézu a štipku soli.
4. Krok
Všetko som premiešala lyžicou a hotovo!
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
353 videní