Šišky 🍩
- Kusov: 25
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 5min
- Hotové Za: 1:5 hod
Suroviny
- 500 g polohrubej múky
- 42 g droždia
- 200 ml mlieka
- 50 g cukru
- 5 žĺtkov
- 60 g mäkkého masla
- štipka soli
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- múka na podsypanie
- džem podľa chuti
- 1 1/2 l oleja na vyprážanie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Kvasnice rozmrvíme do trochy teplého mlieka..posypeme cukrom a počkáme kým nám nenaskočia..K múke pridáme žĺtka maslo a citrónovú kôru pridáme kvasnice a štipku soli dolejeme zbytok mlieka ..Miešame kuchynským robotom s hákom, alebo miesime ručne.Kým nieje cesto hladké a kým sa nám neodlepuje od okrajov misky.
2. Krok
Cesto prikryjeme utierkov a odložíme na teplé miesto nech nám nakysne..*Malo by zdvojnásobiť svoj objem.
3. Krok
Vykysnuté cesto si preložíme na pracovnú dosku .Vyvaľkáme a pohárikom , alebo okrúhlym vykrajovátkom vykrajujeme šišky ktoré necháme ešte 30 minút kysnúť prikryté.
4. Krok
V hlbokom hrnci rozohrejeme olej a vyprážame šišky do zlatista..potom vyberieme a na servítku necháme odkvapkať..
5. Krok
Plníme cukrárskym vreckom naplneným džemom podľa vlastnej chuti..Pokiaľ chcete šišky ako sú na obrázku plníme tak že vpichneme špičku do šišky a natlačíme džemom..Ak máte radi klasické slovenské šišky, tak pri vyprážani si musíte urobit v strede jamku a potom plníte džemom na povrchu.
6. Krok
Šišky pri podávaní posypávame práškovým cukrom ..Kto má rád s vôňou vanilky primieša k práškovému cukru aj vanilkový..
Priemerné hodnotenie receptu
(2.8 / 5)
5 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
13303 videní