Šišky
- Kusov: 40
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 5min
- Hotové Za: 1:5 hod
na obrázku sú až tri vrstvy cesta..
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 4 žĺtka
- 40 g droždia
- 5 lyžíc cukru
- štipka soli
- 20 g masla
- kôra z polovice citróna
- 1 vanilkový cukor
- 300- 400 ml mlieka
- 0,5 dcl rumu (ak nechcete použiť rum pridajte trochu octu)
- džem na naplnenie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Urobíme si kvások s teplého mlieka , cukru a droždia.Necháme nech nám kvasnice naskočia.cca 10 minút.
2. Krok
Pripravíme si do misky preosiatu polohrubú múku žĺtka štipku soli rozpustené maslo a rum.Nastrúhame kôru z citróna a pridáme aj vanilkový cukor.Nakoniec prilejeme kvások a vymiesime hladké lesklé cesto ktoré necháme aspoň 45 minút na teplom mieste prikryté nakysnúť
3. Krok
Po nakysnutí cesto na pomúčenej doske vyvaľkáme tak na 1 cm .(múčim si hladkou múkou) a vykrajujeme kolieska..Pri týchto šiškách jedno väčšie koliesko a jedno menšie.Ponarezávame okraje a menšie koliesko položíme na väčšie.
4. Krok
Vyprážame na rozpálenom oleji.(musia nám šišky v ňom plávať.) Keď šišku vkladáme do oleja urobíme v strede prstom dierku.Vyprážame z oboch strán dozlatista.
5. Krok
Po vypražení necháme odkvapkať..najlepšie na servítke alebo na kuchynskej papierovej utierke a naplníme džemom.Pred podávaním posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7746 videní