- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Šišky s vanilkovým krémom
Šišky s vanilkovým krémom
- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 300 g hladkej múky 00
- 40 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- polovica kocky droždia (alebo 5 g sušeného)
- kôra z jedného citróna
- 80 ml teplého mlieka
- 1 lyžička rumu
- 2 vajcia 1 žĺtok
- 60 g masla izbovej teploty
- Vanilkový krém:
- 150 ml mlieka
- 110 ml smotany na šľahanie
- 50 g vaječných žĺtkov
- 35 g cukru
- 17 g gustinu alebo kukuričného škrobu
- 1vanilkový lusk
- Na obaľovanie:
- Kryštálový a škoricový cukor
Postup prípravy
1. Krok
Nezabudnite včas pripraviť všetky ingrediencie tak, aby mali izbovú teplotu. Múku preosejeme, aby sa prevzdušnila, potom pridáme cukor a vanilkový cukor, soľ, rum a najemno nastrúhanú citrónovú kôru. Mlieko zohrejte, aby bolo vlažné, potom v ňom rozmiešajte droždie . do múky pridajte kvasnicové mlieko a dve vajcia a žĺtok. Mieste asi 10 minút, potom pridajte kúsok po kúsku masla izbovej teploty. Pred pridaním ďalšieho počkáme, kým sa pekne vmieša ten predchádzajúci kúsok. Cesto miesime kým nieje leské a a neoddeľuje sa od stien misky.
2. Krok
Takto pripravené cesto zmieste do gule, misu prikryte potravinovou fóliou a nechajte asi 1 hodinu na teplom mieste vykysnúť.
3. Krok
Cesto mierne vyvaľkáme a vykrajujeme s ním šišky za pomoci pohára alebo okrúhlej vykrajovačky.. Ukladáme ich na pomúčenú dosku a necháme ešte 20 - 30 minút kysnúť.
4. Krok
Do vysokého hrnca alebo panvice dáme asi 1 liter oleja a rozpálime ho.. potom teplotu stiahneme a vyprážame šišky z oboch strán dozlatista..
5. Krok
Hotové necháme odtiecť na papierovom obrúsku.. potom ich ešte teplé obaľujeme v zmesi kryštálového cukru a škorice..
6. Krok
krém si pripravíme tak , že si vyšľaháme žĺtky s cukrom v troche mlieka a pridáme aj škrob.. Ostatné mlieko dáme variť spolu s vyškriabaným vanilkovým luskom.. Keď sa mlieko varí , odstavíme ho a vmiešame do neho žĺtkovú zmes.. Poriadne vymiešame metličkou a vrátime na oheň ktorý stiahneme na minimum.. krém za stáleho miešania uvaríme do zhustnutia..potom odstavíme a cez sitko precedíme , aby nám nezostali v ňom kúsky so žĺtkov.. Prikryjeme nádobu s krémom potravinárskou fóliou a necháme úplne vychladnúť.
7. Krok
Potom si vyšľaháme šľahačku a vymiešame ju s vychladnutým krémom..krém dáme do cukrárskeho vrecka a naplníme ním šišky.. urobíme to tak že šišku napichneme zboku a krém vtlačíme dovnútra.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1836 videní