- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- fašiangy
- Šišky so smotanovým krémom
Šišky so smotanovým krémom
- Kusov: 20
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- Cesto:
- 500 g hladkej múky
- 240 ml plnotučného mlieka
- 60 g kryš..cukru
- 7 g instantného droždia
- 2 žĺtky + 1 vajce
- 60 g rozpusteného masla
- 1 lyžička vanilkového extraktu
- 1 lyžica rumu
- 1/2 lyžičky soli
- kôra z jedného cirónu
- Smotanový krém:
- 180 g mäkkého masla
- 160 g práškového cukru
- 260 g mascarpone
- ovocie lyofilizované , mrazené alebo čerstvé
- ďalej potrebujete:
- olej na vysmážanie
- cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Všetky suroviny na cesto okrem masla dáme do misky elektrického mixéra s šľahacím nástavcom a miešame na strednej rýchlosti 8 minút, alebo kým sa cesto nezačne oddeľovať od stien misky..
2. Krok
Vypnite šľahač a nechajte cesto 1 minútu odpočívať. Dávajte pozor, aby sa vám mixér neprehrial – potrebuje odpočívať rovnako ako cesto!
3. Krok
Šľahač zapnite na strednú rýchlosť a pomaly do cesta pridajte maslo. Keď je všetko zapracované, miešajte pri vysokej rýchlosti 5 minút, kým nie je cesto lesklé, hladké a pri ťahaní veľmi elastické, potom misku prikryte potravinovou fóliou a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem.
4. Krok
Cesto nakrájame na 50g kúsky (malo by vám ich vyjsť asi 20). Vyformujeme z nich hladké, napnuté, pevné žemle a položíme ich na múkou vysypaný plech, pričom medzi nimi necháme dostatok miesta, nechceme aby sa zlepili, kým budú kysnúť. Zľahka prikryte utierkou a nechajte kysnúť kým nezdvojnásobia svoj objem..
5. Krok
Pripravte si fritézu alebo panvicu s ťažkým dnom a naplňte ju do polovice repkovým olejom (buďte prosím mimoriadne opatrní, pretože horúci olej je veľmi nebezpečný). Olej rozohrejeme na 180°C.
6. Krok
Keď je olej zahriaty na správnu teplotu, opatrne vyberte šišky z podnosu tak, že pod ne posuniete pomúčenú stierku alebo lopatku, dávajte pozor, aby sa nesfúkli, a vložte ich do oleja. Fritézu neprepĺňajte – urobte 2-3 ks naraz, v závislosti od objemu nádoby. Smažte 2 minúty z každej strany do zlatista – nafúknu sa a plávajú, takže asi po minúte ich budete musieť pretočiť , aby sa zafarbili rovnomerne. Vyberte z fritézy a položte na kuchynskú papierovú utierku, potom ich ešte teplé obaľte s práškovým cukrom do ktorého môžete pridať aj trochu kryštálového... Opakujte, kým nie sú všetky opečené, ALE uistite sa, že teplota oleja je pri každom vyprážaní správna – ak je príliš vysoká, príliš rýchlo sa zafarbia a zhoria a v strede budú surové, a ak je príliš nízka, olej sa sfarbí. vpije sa do šišky a šiška zostane mastná.
7. Krok
Na plnenie šišiek urobte dierku v záhybe každej z nich (kdekoľvek okolo bielej čiary medzi vyprážanou vrchnou a spodnou časťou). Naplňte vrecúško vašou požadovanou plnkou a vstreknite do šišky, kým sa nenaplní... Zhruba 20-50 g plnky je optimálne množstvo .. Zmestí sa do nej viac, ale potom to nieje taký dobrý pomer cesta k plnke.
8. Krok
Na krém , najskôr vyšľaháme maslo s práškovým cukrom do peny, potom pridáme mascarpone , a nakoniec maliny..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
393 videní