- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- krémová roláda
- Škoricová roláda
Škoricová roláda
- Čas Prípravy: 55min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 0min
Suroviny
- 3 vajcia
- 60g kryštálového cukru
- 100ml horúcej vody
- 100ml oleja
- 1 kypriaci prašok do pečiva
- hladká múka
- kryštálový cukor
- 1 čajová lyžička mletej škorice
- Plnka:
- 200g masla
- 120g práškového cukru
- 1/2 litra mlieka
- 40g zlatý klas - krémový prášok
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
Postup prípravy
1. Krok
60g kryštálového cukru upálime na karamel.
2. Krok
Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
3. Krok
Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť cukru a múky (vážili 194g, tak toľko dať aj cukru a múky)...ja som dala menej cukru-100g.
4. Krok
Žĺtky vyšlaháme s cukrom a pridáme lyžičku mletej škorice, 100ml oleja a vychladnutý karamel.
5. Krok
Múku s kypriacim práškom.
6. Krok
Vyšľahaný sneh.
7. Krok
Cesto vylejeme na plech (plech som použila s rozmerom 36x26 vyložený papierom na pečenie, papier som troška vymastila olejom a upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 30-35 minút...treba skúšať špajdlou. Upečené cesto dáme hneď na vlhkú utierku (kto nechce robiť roládu, môže cesto prekrojiť na polovicu a spraviť ako zákusok)
8. Krok
Po 2 minútach, stočíme spolu s papierom do rolády.
9. Krok
Spravíme plnku, môžeme aj hneď, keď sa cesto pečie. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme dobre vychladnúť (občas premiešame)
10. Krok
Maslo vymiešame s cukrom. Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
11. Krok
Vychladnutú roládu opatrne rozvinieme a dáme dole papier. Natrieme plnkou (trochu plnky si necháme, na potretie vrchu rolády.
12. Krok
Roládu opäť zavinieme, potrieme vrch zvyšnou plnkou. Nastrúhame čokoládu alebo posypeme nasekanými orechami, popraženými na suchej panvici. Roládu dáme stuhnúť do chladničky.
13. Krok
Priemerné hodnotenie receptu
(4.5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7923 videní