Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Skvelé bratislavské rožky

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Skvelé bratislavské rožky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skvelé bratislavské rožky Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 30
  • Čas Prípravy: 2:0 hod
  • Varenie: 15min
  • Hotové Za: 0min

Bratislavské rožky sú lahodným dezertom, ktorého tradícia sa datuje až do roku 1785. Tento obľúbený zákusok s makovou a orechovou náplňou, prvýkrát predstavený pekarským majstrom Scheuermannom, sa dodnes pečie v nezmenenej forme. Aj vy máte chuť si ich upiecť?

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 štipka soli
  • Maková náplň:
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica rumu
  • kúsok citrónovej kôry
  • 80 g práškového cukru
  • 200 g maku
  • Orechová náplň:
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 50 ml mlieka
  • Na potretie:
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava náplní: Začnite s náplňami. Mak najprv jemne rozomeľte. Do vody pridajte cukor a zohrejte, kým sa úplne nerozpustí. Potom vsypte mak a varte, kým zmes nezískajú potrebnú hustotu. Po odstavení z ohňa pridajte citrónovú kôru a rum a nechajte vychladnúť. Na orechovú náplň zohrejte mlieko, rozpustite v ňom cukor a pridajte mleté orechy s rumom. Túto náplň nie je nutné variť, ale odporúča sa nechať ju aspoň hodinu odstáť. Obidve náplne by mali byť dostatočne husté na tvarovanie valčekov; ak sú riedke, môžete ich zahustiť strúhanými piškótami alebo pridať viac maku či orechov.

2. Krok

Príprava cesta: Odoberte pár lyžíc mlieka a zohrejte ho na telovú teplotu. Do teplého mlieka rozdrobené droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte vzísť kvások.

3. Krok

Miešanie suchých ingrediencií: Do veľkej misy preosejte obidve múky, pridajte práškový cukor a soľ, a dôkladne premiešajte. Vlejte vzídený kvások, zvyšok mlieka, žĺtky a zmäknuté maslo. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť nelepivé a skôr tuhšie. Nechajte cesto na teplom mieste odpočívať asi hodinu. Vzhľadom na vysoký obsah tuku sa cesto bude pomaly kynúť a nezvýši svoj objem príliš, čo je úplne normálne.

4. Krok

Tvarovanie náplní: Kým cesto kysne, vytvarujte z oboch náplní valčeky, mali by ste získať približne 15 kusov od každej náplne.

5. Krok

Tvarovanie rohlíčkov: Vykysnuté cesto opäť prepracujte a rozdeľte na dve časti. Z každej časti odoberte 15 kúskov, vytvarujte z nich guľky, a každú guľku rozvaľkajte na tenkú placku. Naplňte ich pripravenou náplňou a vytvarujte rohlíčky do tvaru písmena C. Hotové rohlíčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

6. Krok

Potretie a ďalšie kynutie: V miske dobre premiešajte žĺtok s mliekom a každé rohlíček dôkladne potrite. Plech presuňte na chladné miesto, aby povrch oschol, čo potrvá asi 15–20 minút. Potom plech presuňte na teplé miesto na ďalších 15–20 minút. Rohlíčky ešte nakysnú a na povrchu sa vytvorí typické mramorovanie.

7. Krok

Pečenie: Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne 12 minút, kým rohlíčky nezískajú svetlohnedú farbu. Podávajte ich s bielou kávou ako skvelú popoludňajšiu pochúťku.

reklama:

Vynikajúce ku káve

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

35 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.