Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Skvelé bratislavské rožky

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Skvelé bratislavské rožky
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Skvelé bratislavské rožky Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 30
  • Čas Prípravy: 2:0 hod
  • Varenie: 15min
  • Hotové Za: 0min

Bratislavské rožky sú lahodným dezertom, ktorého tradícia sa datuje až do roku 1785. Tento obľúbený zákusok s makovou a orechovou náplňou, prvýkrát predstavený pekarským majstrom Scheuermannom, sa dodnes pečie v nezmenenej forme. Aj vy máte chuť si ich upiecť?

reklama:

Suroviny

  • Cesto:
  • 300 g hladkej múky
  • 300 g polohrubej múky
  • 180 g masla
  • 2 žĺtky
  • 100 ml mlieka
  • 60 g práškového cukru
  • 42 g čerstvého droždia
  • 1 štipka soli
  • Maková náplň:
  • 100 ml vody
  • 1 lyžica rumu
  • kúsok citrónovej kôry
  • 80 g práškového cukru
  • 200 g maku
  • Orechová náplň:
  • 100 g vlašských orechov
  • 50 g práškového cukru
  • 1 lyžica rumu
  • 50 ml mlieka
  • Na potretie:
  • 1 žĺtok
  • 1 lyžica mlieka
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Príprava náplní: Začnite s náplňami. Mak najprv jemne rozomeľte. Do vody pridajte cukor a zohrejte, kým sa úplne nerozpustí. Potom vsypte mak a varte, kým zmes nezískajú potrebnú hustotu. Po odstavení z ohňa pridajte citrónovú kôru a rum a nechajte vychladnúť. Na orechovú náplň zohrejte mlieko, rozpustite v ňom cukor a pridajte mleté orechy s rumom. Túto náplň nie je nutné variť, ale odporúča sa nechať ju aspoň hodinu odstáť. Obidve náplne by mali byť dostatočne husté na tvarovanie valčekov; ak sú riedke, môžete ich zahustiť strúhanými piškótami alebo pridať viac maku či orechov.

2. Krok

Príprava cesta: Odoberte pár lyžíc mlieka a zohrejte ho na telovú teplotu. Do teplého mlieka rozdrobené droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte vzísť kvások.

3. Krok

Miešanie suchých ingrediencií: Do veľkej misy preosejte obidve múky, pridajte práškový cukor a soľ, a dôkladne premiešajte. Vlejte vzídený kvások, zvyšok mlieka, žĺtky a zmäknuté maslo. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť nelepivé a skôr tuhšie. Nechajte cesto na teplom mieste odpočívať asi hodinu. Vzhľadom na vysoký obsah tuku sa cesto bude pomaly kynúť a nezvýši svoj objem príliš, čo je úplne normálne.

4. Krok

Tvarovanie náplní: Kým cesto kysne, vytvarujte z oboch náplní valčeky, mali by ste získať približne 15 kusov od každej náplne.

5. Krok

Tvarovanie rohlíčkov: Vykysnuté cesto opäť prepracujte a rozdeľte na dve časti. Z každej časti odoberte 15 kúskov, vytvarujte z nich guľky, a každú guľku rozvaľkajte na tenkú placku. Naplňte ich pripravenou náplňou a vytvarujte rohlíčky do tvaru písmena C. Hotové rohlíčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.

6. Krok

Potretie a ďalšie kynutie: V miske dobre premiešajte žĺtok s mliekom a každé rohlíček dôkladne potrite. Plech presuňte na chladné miesto, aby povrch oschol, čo potrvá asi 15–20 minút. Potom plech presuňte na teplé miesto na ďalších 15–20 minút. Rohlíčky ešte nakysnú a na povrchu sa vytvorí typické mramorovanie.

7. Krok

Pečenie: Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne 12 minút, kým rohlíčky nezískajú svetlohnedú farbu. Podávajte ich s bielou kávou ako skvelú popoludňajšiu pochúťku.

reklama:

Vynikajúce ku káve

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

17 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.