- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bratislavské rožky
- Skvelé bratislavské rožky
Skvelé bratislavské rožky
- Kusov: 30
- Čas Prípravy: 2:0 hod
- Varenie: 15min
- Hotové Za: 0min
Bratislavské rožky sú lahodným dezertom, ktorého tradícia sa datuje až do roku 1785. Tento obľúbený zákusok s makovou a orechovou náplňou, prvýkrát predstavený pekarským majstrom Scheuermannom, sa dodnes pečie v nezmenenej forme. Aj vy máte chuť si ich upiecť?
Suroviny
- Cesto:
- 300 g hladkej múky
- 300 g polohrubej múky
- 180 g masla
- 2 žĺtky
- 100 ml mlieka
- 60 g práškového cukru
- 42 g čerstvého droždia
- 1 štipka soli
- Maková náplň:
- 100 ml vody
- 1 lyžica rumu
- kúsok citrónovej kôry
- 80 g práškového cukru
- 200 g maku
- Orechová náplň:
- 100 g vlašských orechov
- 50 g práškového cukru
- 1 lyžica rumu
- 50 ml mlieka
- Na potretie:
- 1 žĺtok
- 1 lyžica mlieka
Postup prípravy
1. Krok
Príprava náplní: Začnite s náplňami. Mak najprv jemne rozomeľte. Do vody pridajte cukor a zohrejte, kým sa úplne nerozpustí. Potom vsypte mak a varte, kým zmes nezískajú potrebnú hustotu. Po odstavení z ohňa pridajte citrónovú kôru a rum a nechajte vychladnúť. Na orechovú náplň zohrejte mlieko, rozpustite v ňom cukor a pridajte mleté orechy s rumom. Túto náplň nie je nutné variť, ale odporúča sa nechať ju aspoň hodinu odstáť. Obidve náplne by mali byť dostatočne husté na tvarovanie valčekov; ak sú riedke, môžete ich zahustiť strúhanými piškótami alebo pridať viac maku či orechov.
2. Krok
Príprava cesta: Odoberte pár lyžíc mlieka a zohrejte ho na telovú teplotu. Do teplého mlieka rozdrobené droždie, pridajte lyžičku cukru a nechajte vzísť kvások.
3. Krok
Miešanie suchých ingrediencií: Do veľkej misy preosejte obidve múky, pridajte práškový cukor a soľ, a dôkladne premiešajte. Vlejte vzídený kvások, zvyšok mlieka, žĺtky a zmäknuté maslo. Vypracujte cesto, ktoré by malo byť nelepivé a skôr tuhšie. Nechajte cesto na teplom mieste odpočívať asi hodinu. Vzhľadom na vysoký obsah tuku sa cesto bude pomaly kynúť a nezvýši svoj objem príliš, čo je úplne normálne.
4. Krok
Tvarovanie náplní: Kým cesto kysne, vytvarujte z oboch náplní valčeky, mali by ste získať približne 15 kusov od každej náplne.
5. Krok
Tvarovanie rohlíčkov: Vykysnuté cesto opäť prepracujte a rozdeľte na dve časti. Z každej časti odoberte 15 kúskov, vytvarujte z nich guľky, a každú guľku rozvaľkajte na tenkú placku. Naplňte ich pripravenou náplňou a vytvarujte rohlíčky do tvaru písmena C. Hotové rohlíčky uložte na plech vystlaný papierom na pečenie.
6. Krok
Potretie a ďalšie kynutie: V miske dobre premiešajte žĺtok s mliekom a každé rohlíček dôkladne potrite. Plech presuňte na chladné miesto, aby povrch oschol, čo potrvá asi 15–20 minút. Potom plech presuňte na teplé miesto na ďalších 15–20 minút. Rohlíčky ešte nakysnú a na povrchu sa vytvorí typické mramorovanie.
7. Krok
Pečenie: Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte približne 12 minút, kým rohlíčky nezískajú svetlohnedú farbu. Podávajte ich s bielou kávou ako skvelú popoludňajšiu pochúťku.
Vynikajúce ku káve
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní