- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovka
- Sladká cuketová bábovka s medom, perníkovým korením a rumovo-kávovou polevou
Sladká cuketová bábovka s medom, perníkovým korením a rumovo-kávovou polevou

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 0min
Kto povedal, že cuketa patrí len do slaných jedál? Táto voňavá a vláčna bábovka vás presvedčí, že aj zelenina môže byť základom pre dokonalý dezert. V kombinácii s medom, škoricou a kakaom vznikne jemné perníkové cesto, ktoré dopĺňa chuť vlašských orechov a na záver všetko korunuje netradičná poleva s rumovým akcentom.
Suroviny
- ¾ hrnčeka medu
- ¾ hrnčeka slnečnicového oleja
- 3 vajcia
- ½ lyžičky vanilkového extraktu
- 2 lyžice kvalitného kakaa
- štipka soli
- 1 lyžička mletej škorice
- ½ lyžičky mletého zázvoru
- 1 hrnček ražnej múky
- 1 a ½ hrnčeka hladkej pšeničnej múky
- 1 balíček perníkového kypriaceho prášku
- 3 menšie cukety (ošúpané, jemne nastrúhané)
- 80 g nasekaných vlašských orechov
- Na polevu:
- 1 lyžička instantnej kávy
- 1 lyžička rumu
- 4 lyžice práškového cukru
- trochu mlieka (cca 1 lyžica alebo podľa potreby)
Postup prípravy
1. Krok
Rúru si predhrejte na 180 °C. V miske spolu vyšľahajte olej a med do hladkej hmoty. Pridajte vajcia, vanilkový extrakt, kakao, soľ, škoricu a zázvor. Postupne primiešajte obe múky a perníkový prášok do pečiva. Zmes bude spočiatku trochu hustá, ale nezľaknite sa – nastrúhaná cuketa to zachráni.
2. Krok
Cuketu očistite, ošúpte a nastrúhajte najemno. Jej vlhkosť dodá cestu správnu šťavnatosť. Následne primiešajte aj nasekané orechy. Hotové cesto nalejte do pripravenej bábovkovej formy – dôkladne ju vymastite a vysypte múkou alebo strúhankou.
3. Krok
Formu vložte do vyhriatej rúry a pečte približne 60 minút. Pre istotu urobte test špajdľou – ak po vytiahnutí ostane suchá, máte hotovo. Nechajte bábovku ešte asi 20 minút odstáť vo forme, potom ju opatrne vyklopte.
4. Krok
V malej miske rozpustite instantnú kávu v rumu. Prisypte práškový cukor a pridajte trošku mlieka – len toľko, aby vznikla polotekutá konzistencia. Polevu nechajte pár minút odstáť a potom ňou ozdobte vychladnutú bábovku.
Ak sa vám nechce čakať na dlhé pečenie bábovky, rovnaké cesto môžete rozotrieť na plech a pripraviť ho ako perníkové rezy. Stačí im zhruba 30 minút v rúre.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
4 videní