- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- roláda
- Sladká orechová roláda s banánovým prekvapením
Sladká orechová roláda s banánovým prekvapením

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ak máte chuť na niečo jemné, nadýchané a s trochou ovocnej sviežosti, táto orechová roláda vás určite nesklame. V strede sa ukrýva banán ako milé prekvapenie a celú túto dobrotu zahaľuje krémová vrstva s mascarpone, ktorá doslova mizne na jazyku. Výborne sa hodí k popoludňajšej káve alebo ako sladká bodka po obede.
Suroviny
- Na cesto:
- 5 vajec
- 5 lyžíc kryštálového cukru
- 5 lyžíc polohrubej múky
- 5 lyžíc horúcej vody
- 5 lyžíc mletých vlašských orechov
- ½ lyžičky prášku do pečiva
- 2 až 3 zrelé banány
- Na krém:
- 250 g mascarpone
- 250 ml smotany na šľahanie
- 1 lyžička stužovača
- 1 balenie vanilkového cukru
- Práškový cukor podľa toho, ako sladké to máte radi
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že si vajcia vyšľaháte s cukrom do bledej nadýchanej peny. Do tejto hmoty potom tenkým prúdom prilievajte horúcu vodu a ďalej šľahajte, kým všetko krásne nespojí.
2. Krok
V druhej miske si zmiešajte múku s práškom do pečiva a s mletými orechmi. Túto sypkú zmes potom opatrne zapracujte do vajíčkovej peny. Cesto rozotrite na plech vystlaný papierom na pečenie a šup s ním do vyhriatej rúry. Pečie sa krátko – pri 180 °C približne 12 až 15 minút.
3. Krok
Ešte horúci plát cesta hneď po upečení opatrne zatočte aj s papierom do rolády a nechajte ho celkom vychladnúť. Takto si zachová pružnosť a nebude sa lámať.
4. Krok
Počas chladnutia si pripravíte krém – mascarpone a šľahačku si dajte do misky (ideálne aby mali rovnakú teplotu, najlepšie studené z chladničky) a najskôr šľahajte pomaly, až kým sa krém nespojí. Potom pridajte stužovač, vanilkový cukor a trochu práškového cukru podľa vlastnej chuti. Zvýšte rýchlosť a vyšľahajte do pevnej a krémovej konzistencie.
5. Krok
Vychladnutý korpus opatrne rozviňte, odstráňte papier a rozotrite väčšinu krému po celej ploche. Na jeden okraj položte celé banány a potom opäť zrolujte, tentoraz už napevno a bez papiera.
6. Krok
Zvyšok krému použite na potretie vrchnej časti rolády. Ak chcete, môžete ju ešte dozdobiť – posypte nasekanými orechmi, čokoládovými hoblinkami alebo čímkoľvek, čo máte radi.
7. Krok
Pred podávaním dajte roládu aspoň na pár hodín do chladničky, aby sa chute spojili a krém pekne stuhol.
Roláda vyzerá efektné aj na reze – vďaka banánu v strede – takže ak čakáte návštevu, rozhodne s ňou zabodujete. A pritom je to celkom jednoduchý dezert, ktorý zvládnete aj bez cukrárskeho diplomu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
21 videní