- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Sladké makové rožky alebo lúpačky
Sladké makové rožky alebo lúpačky
- Kusov: 12
- Porcií: 12
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- cesto :
- 200 ml mlieka
- 450 g hladkej múky
- 80 g trstinového cukru
- 1/2 kocky čerstvého droždia
- 1 žĺtok
- 100 g rozpusteného masla
- 30 g medu
- štipka soli
- Na potretie:
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- štipka soli
- Na posypanie :
- mak
Postup prípravy
1. Krok
V teplom mlieku rozmiešame lyžicu múky , lyžicu cukru a rozdrobené droždie. Necháme na teplom mieste 5 - 10 minút podkysnúť. Potom v robote zmiešame všetky zvyšné suroviny spolu s vykysnutým kváskom a vymiesime hladké cesto.
2. Krok
Cesto ešte ručne premiesime do bochníka , ten dáme do misky a prikryjeme utierkou, a necháme na teplom mieste kysnúť asi 1 hodinu , alebo kým nezdvojnásobí objem..
3. Krok
Vykysnuté cesto na pomúčenej doske rozdelíme na 12 rovnakých častí.. Z každej z nich vytvarujeme bochník, ktorý poprášime múkou.. Bochník položíme pomúčenou stranou na pracovnú dosku , dlaňou pritlačíme, aby sa vytvorila placka a rozvaľkáme do špica..
4. Krok
Každý trojuholník pevne zvinieme od najširšej strany smerom k špičke. Zrolované rožky ešte pogúľame na dĺžku asi 15 cm.. Konce zahneme do tvaru rožka. Ukladáme ich na plech vystlaný s papierom na pečenie v dostatočných rozostupoch. Prikryjeme utierkou a necháme 1 hodinu kysnúť na teplom mieste .. Pred pečením potrieme každý rožok rozšľahaným vajíčkom a žĺtkom so štipkou soli, posypeme makom a pečieme v predhriatej rúre na 180°C 15 - 20 minút.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
267 videní