Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Slaná žemľová pochúťka so špenátom a chrumkavou slaninou

reklama:
Slaná žemľová pochúťka so špenátom a chrumkavou slaninou
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Slaná žemľová pochúťka so špenátom a chrumkavou slaninou Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 15min
  • Varenie: 45min
  • Hotové Za: 0min

Ak máte doma zvyšné pečivo a nechce sa vám ho vyhadzovať, táto jednoduchá a výborná zapekaná večera je ideálnym riešením. Vďaka kombinácii špenátu, slaniny a syra vznikne chutný pokrm, ktorý zasýti celú rodinu. Výhodou je, že chutí skvele teplý aj studený – a tak si ho pokojne môžete zabaliť aj na druhý deň do práce či školy.

reklama:

Suroviny

  • 125 g čerstvého špenátu (listy)
  • 150 g slaniny (najlepšie plátkovej)
  • 1 menší strúčik cesnaku
  • 5 rožkov alebo žemlí (ideálne deň-dva staré)
  • 4 vajcia
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 80 g tvrdého syra (napr. eidam, gouda alebo čedar)
  • soľ podľa chuti (cca ½ ČL)
  • čerstvo mleté čierne korenie
  • trochu masla na vymastenie pekáča
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Začnite tým, že tretinu slaniny nakrájate na malé kúsky. Na panvici ich opečte do chrumkava, aby pustili tuk a získali zlatistý nádych. Potom do panvice prihoďte umytý špenát, ochuťte soľou a korením, pridajte prelisovaný cesnak a krátko restujte, len čo špenát zmäkne. Odložte bokom.

2. Krok

Rožky nakrájajte na kolieska alebo plátky. V miske si rozšľahajte vajcia so smotanou, pridajte štipku soli. Rúru si predhrejte na 180 °C a formu na pečenie vymažte maslom.

3. Krok

Každý plátok pečiva krátko namočte do pripravenej vajíčkovej zmesi a ukladajte ho do pekáča. Medzi jednotlivé vrstvy vkladajte orestovaný špenát so slaninou a celé kúsky slaniny. Postupujte, kým nenaplníte celý pekáč.

4. Krok

Zvyšnú vaječnú zmes vylejte navrch, a na celý povrch rovnomerne nastrúhajte syr. Vložte do rozohriatej rúry a pečte približne 40–45 minút, až kým nebude vrch krásne zapečený dozlatista.

reklama:

Pre vyváženú chuť odporúčam podávať túto žemľovku s čerstvým alebo nakladaným šalátom. V chladnejších mesiacoch sa hodí kapustový – napríklad tradičný moravský z červenej kapusty, ktorý má jemne sladkastú chuť. Ak obľubujete coleslaw, aj ten sa k tejto zapekanej dobrote výborne hodí.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

23 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.