- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- dezert
- Slivkové gule zo zemiakového cesta
Slivkové gule zo zemiakového cesta

- Kusov: 20
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- 1 kg zemiakov
- 300 g polohrubej múky (+ -)
- 1 vajce
- štipka soli
- 20 ks odkôstkovaných sliviek
- 20 kociek cukru
- 100 g masla
- 200 g strúhanky
Postup prípravy
1. Krok
Na prípravu slivkových gulí si najskôr uvarte zemiaky. Zemiaky dôkladne umyte a uvarte ich v mierne osolenej vode aj so šupkou. Úplne zmäknú asi za 30 – 35 minút od varu a sú hotové, keď ich môžete ľahko prepichnúť vidličkou. Keď sú uvarené, sceďte vodu a nechajte ich vychladnúť natoľko, aby sa s nimi dalo manipulovať.
2. Krok
Uvarené zemiaky ošúpte a roztlačte. Môžete na to použiť mačkadlo na zemiaky alebo aj veľkú vidličku. Potom nechajte úplne vychladnúť; ak s nimi budete miesiť za tepla, cesto bude príliš mäkké a bude sa s ním ťažko pracovať.
3. Krok
Ďalej si pripravíme zemiakové cesto na slivkové knedličky. Vychladnuté, roztlačené zemiaky dáme do veľkej misy, pridáme múku, vajce a štipku soli. Najprv pridáme len 30 dkg múky a ak je cesto príliš lepkavé, môžeme neskôr prisypať viac. Dôkladne ho ručne premiesime, kým nezískame jednotné, pružné cesto. Nemiesime ho príliš dlho, pretože môže zmäknúť.
4. Krok
Zemiakové cesto položte na ľahko pomúčenú dosku a rozvaľkajte ho na hrúbku približne 0,5–1 cm. Ostrým nožom alebo vykrajovačom na pizzu vykrojte štvorce s rozmermi približne 8x8 cm.
5. Krok
Potom slivky umyte a pripravte. Rozrežte ich na polovicu, odstráňte kôstky a namiesto kôstok vložte kocku cukru.
6. Krok
Do stredu každého štvorca cesta vložte slivku a preložte cesto okolo nej. Okraje dobre pritlačte k sebe a dlaňami vytvarujte guľku. Uistite sa, že cesto dobre pokrýva ovocie, inak sa môže počas varenia roztrhnúť.
7. Krok
Priveďte do varu hrniec s osolenou vodou. Kým sa voda zohrieva, roztopte maslo vo veľkej panvici a pridajte strúhanku. Za stáleho miešania opekajte dozlatista, potom odstavte, ale udržujte v teple.
8. Krok
Slivkové knedle opatrne vložte do vriacej vody. Hrniec nepreplňte, ale varte ich v dvoch alebo troch dávkach. Najprv klesnú na dno a po niekoľkých minútach vyplávajú na povrch. Potom ich varte ďalšie 3–4 minúty, aby sa slivky dobre prehriali.
9. Krok
Hotové knedličky vyberte dierkovanou lyžicou. Dobre sceďte a potom každú obaľte v teplej, opečenej strúhanke. Dobre ich obaľte zo všetkých strán chrumkavou vrstvou.
10. Krok
Pred podávaním posypte práškovým cukrom alebo škoricovým cukrom podľa chuti. Slivkové gule zo zemiakového cesta sú hotové.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní