- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Slivkovo-makový koláč s mrveničkou
Slivkovo-makový koláč s mrveničkou

- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 60min
Suroviny
- Cesto :
- 135 g hladkej múky
- 90 g práškového cukru
- 90 g kryštálového cukru
- 1 vanilkový cukor
- 3 vajcia
- 70 g masla
- 200 ml kyslej smotany
- 1 prášok do pečiva
- štipka soli
- nastrúhaná kôra z polovice citróna
- 40 g mletého maku
- 450 g vykôstkovaných sliviek
- Mrvenička :
- 40 g masla
- 40 g práškového cukru
- 40 g mandľovej múky alebo mletých mandlí
- 40 g hrubej múky
- pár kvapiek citrónovej šťavy
Postup prípravy
1. Krok
Do masla izbovej teploty pridáme práškový cukor, vanilkový cukor, soľ a citrónovú kôru, potom ho vyšľaháme ručným šľahačom. Potom po jednom zapracujeme žĺtka. Bielky vyšľaháme s kryštálovým cukrom na tuhý sneh, ktorý opatrne primiešame k maslovo-žĺtkovému základu.
2. Krok
Do misky nasypeme múku, mletý mak a prášok do pečiva. Kyslú smotanu pridajte do vaječnej hmoty a múčnu zmes v niekoľkých dávkach. Plech vymastíme maslom, vysypeme múkou alebo vystelieme papierom na pečenie, cesto v nej rovnomerne rozotrieme. Vrch posypeme vykôstkovanými, rozpolenými a rozštvrtenými slivkami.
3. Krok
Suroviny na mrveničku odmeriame do misky a premiešame. Mrveničku dáme na slivkové cesto vo forme tak, aby sa ňou vyplnili medzery medzi kúskami sliviek.
4. Krok
Pečieme v rúre vyhriatej na 175°C asi 40 minút. Keď vychladne, koláč posypeme práškovým cukrom.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
26 videní