- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- pomazánky
- Šmirkas – Bryndzová pomazánka
Šmirkas – Bryndzová pomazánka
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 5min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 5min
Šmirkas – je určite najtypickejšou slovenskou nátierkou , ktorú by sme po riadnom poslovenčení mali volať krútenica.
Jej meno má pôvod v nemčine (Schmierkäse), ale na Slovensku a blízkom okolí sa zaužívali aj mená – okolo Zvolena napríklad Birhunt, na maďaroch körözet.
Svoju obdobu má aj Bavorsku – obazda- jej základom je však iný syr, zvyčajne Camembert, romadur či Limburger.
Do obazdy sa okrem cibule , papriky a masla pridáva rasca, mleté čierne korenie a smotana, niekedy aj trochu piva..
Suroviny
- 200 g bryndze 100% ovčej
- 50 g masla
- sladká červená paprika
- pažítka alebo cibuľa
Postup prípravy
1. Krok
Maslo vymiešame s mletou paprikou , pridáme bryndzu a to , čo je pre váš šmirkas typické , nasekanú pažítku , cibuľu alebo šalotku. Mletú alebo drvenú rascu, horčicu alebo na zjemnenie svetlé pivo.. Väčšina ľudí ho miluje jednoduchý , bez veľkých komplikácii, aby vynikla chuť dobrej bryndze, pričom najlepšia je máji ..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
3980 videní