- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Sovie oko
Sovie oko
- Kusov: 2
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 1:5 hod
Suroviny
- 25 g droždia
- 0,5 dcl mlieka
- 1 lyžica kryštálového cukru
- 350 g hladkej múky
- štipka soli
- 200 g margarínu
- 3 žĺtky
- Orechová pena:
- 3 bielka
- 150 g kryštálového cukru
- 150 g mletých vlašských orechov
- ďalej potrebujeme :
- 1 višňový kompót
- višňový džem
- 1 vajce na potretie
Postup prípravy
1. Krok
Droždie rozdrobíme do pohára, zalejeme vlažným mliekom. Pridajte cukor a počkajte 10-15 minút, kým kvások vzíde. Múku zmiešame so soľou, rozdrobíme ju s margarínom, potom zamiešame so žĺtkom a mliečnym droždím. Pozor! – napriek kvásku by to malo byť ako krehké cesto, rozhodne nie kysnuté. Rozdelíme na 2 rovnaké časti a prikryté necháme 15-20 minút odpočívať na teplom mieste.
2. Krok
Medzitým na orechovú penu vyšľaháme bielky na tuhú penu, ku koncu najskôr pridáme cukor, potom po troškách vlašské orechy.
3. Krok
Jeden bochník cesta rozvaľkáme na jemne pomúčenom papieri na pečenie na obdĺžnik 22x35 cm. Dlhé strany, na dĺžku prsta od okraja cesta, natrieme na spodok a vrch džemom, a naukladáme a navrch višne do radu. Aj zľava aj sprava odložíme na dĺžku prsta od cesta, aby nám lekvár pri pečení nevytiekol. Potom cesto preložíme dole aj hore cez plnku a obe stočíme dovnútra smerom k stredu tak, aby v strede zostal voľný pásik na prst (obe rolády by sa v strede nemali dotýkať). Opatrne preložíme z papiera na pečenie na plech vystlaný papierom na pečenie, ale je dobré aj papier na pečenie odstrihnúť a cesto spolu s ním preložiť na plech. Do stredu, na voľnú časť, pozdĺžne rozotrieme jednu tretinu orechovej peny a potom cesto potrieme rozšľahaným vajíčkom.
4. Krok
Pečte v predhriatej rúre pri 180 ºC 22-25 minút. Nakrájajte na plátky hrubé ako prst a podávajte teplé alebo studené.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
201 videní