- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- polievka
- Špargľová polievka: využite sezónu naplno
Špargľová polievka: využite sezónu naplno

- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Sezóna špargle je krátka, no o to vzácnejšia – ak sa vám dostane do rúk čerstvá biela či zelená, neváhajte a pripravte si z nej jemnú, voňavú polievku, ktorá poteší chuťové poháriky aj tých najnáročnejších gurmánov. Vďaka kombinácii oboch druhov špargle bude vaša kuchyňa rozvoniavať jarou a pri stole sa rýchlo zíde celá rodina.
Suroviny
- 1 zväzok bielej špargle
- 1/2 zväzku zelenej špargle
- 1 liter zeleninového alebo hydinového vývaru
- 2 lyžice masla
- 1 cibuľa
- 2 lyžice hladkej múky
- 150 ml smotany na šľahanie (33%)
- 50 ml suchého bieleho vína
- soľ podľa chuti
- štipka cukru
- mleté ružové korenie podľa chuti
Postup prípravy
1. Krok
Špargľu dobre umyjeme a odstránime tvrdé, drevnaté konce. Bielu špargľu ošúpeme po celej dĺžke. Pri zelenej postačí ošúpať iba spodnú časť. Bielu špargľu nakrájame na kúsky, zelenú zviažeme do dvoch menších zväzkov kuchynským špagátom.
2. Krok
Vo veľkom hrnci necháme zovrieť vývar a vložíme doň pripravenú špargľu. Varíme približne 5 minút. Zelenú špargľu následne vyberieme a odložíme bokom – tú budeme používať na záver ako dekoráciu.
3. Krok
Cibuľu ošúpeme a nasekáme nadrobno. Na masle ju v inom hrnci opražíme do sklovita. Prisypeme múku a krátko restujeme, kým nezíska jemne zlatý odtieň – pripravíme tak svetlú zápražku.
4. Krok
K zápražke prilejeme vývar s kúskami bielej špargle a dobre premiešame metličkou, aby sa nevytvorili hrudky. Varíme na miernom ohni približne 15 minút a často miešame.
5. Krok
Do polievky pridáme biele víno, soľ a štipku cukru – tieto ingrediencie krásne zvýraznia prirodzenú chuť špargle. Ešte krátko povaríme, potom stiahneme z ohňa a vmiešame smotanu.
6. Krok
Hotovú polievku nalejeme do tanierov. Na každú porciu položíme niekoľko výhonkov zelenej špargle. Môžeme posypať nasekanou petržlenovou vňaťou a troškou mletého ružového korenia pre jemnú pikantnosť a vizuálny efekt.
Polievka je ideálnou voľbou ako ľahký obed či predjedlo na jarné dni. Vďaka špargli doprajete svojmu telu množstvo vitamínov a zároveň si vychutnáte jemnú a lahodnú chuť.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5 videní