- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- palacinky
- Špenátovo-syrové palacinky: slaná dobrota, ktorá prekvapí
Špenátovo-syrové palacinky: slaná dobrota, ktorá prekvapí

- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Ak máte palacinky zafixované ako sladké jedlo, je načase rozšíriť si obzory. Tieto slané palacinky plnené lahodným špenátom, syrom eidam a výraznou nivou sú dôkazom, že aj zdanlivo jednoduché jedlo sa môže zmeniť na gurmánsky zážitok. Ich príprava je nenáročná a výsledok stojí za to!
Suroviny
- 4 vajcia
- 600 ml mlieka
- 450 g hladkej múky
- 1 väčšiu cibuľu
- 400 g čerstvého špenátu
- 200 g tvrdého syra typu eidam
- 50 g syra s modrou plesňou (niva)
- soľ a čierne korenie podľa chuti
- trochu oleja na opekanie
Postup prípravy
1. Krok
Vajcia vyšľahajte do peny, pridajte mlieko a premiešajte. Do tekutej zmesi postupne vmiešajte múku a štipku soli. Vypracujte hladké cesto s redšou konzistenciou, ktoré necháte odpočívať asi 20 minút – počas toho sa prepoja chute a múka lepšie navlhne.
2. Krok
Cibuľu si ošúpte a nasekajte nadrobno. Špenát umyte a nakrájajte na menšie kúsky. Na panvici rozohrejte trochu oleja a restujte cibuľku, kým nezíska priesvitný vzhľad. Pridajte špenát, osoľte, okoreňte a nechajte krátko podusiť, kým nezmäkne a neodparí sa prebytočná voda.
3. Krok
Do ešte teplého špenátu vmiešajte nastrúhaný eidam aj nivu. Syr sa vďaka teplu krásne rozpustí a vznikne krémová, aromatická zmes. Nezabudnite si časť syra odložiť bokom – príde vhod pri finálnom zapekaní.
4. Krok
Z pripraveného cesta smažte tenké palacinky na panvici jemne potretej olejom. Každú hotovú palacinku naplňte pripravenou špenátovo-syrovou zmesou, zarolujte a prerežte šikmo na menšie kúsky.
5. Krok
Rolky rozložte na plech, posypte zvyškom syra a zapečte v rúre, kým sa syr neroztopí a nezačne jemne zlatnúť. Táto fáza dodá pokrmu finálnu chuť aj krásnu vôňu.
Tieto palacinky chutia výborne nielen čerstvé a teplé, ale aj ako studené pohostenie. Vďaka kombinácii jemného špenátu a výrazného syra si ich obľúbia aj tí, ktorí zvyčajne špenát obchádzajú.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní