- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- bábovka
- Šťavnatá cuketová bábovka z hrnčeka: Jednoduchý dezert bez váženia
Šťavnatá cuketová bábovka z hrnčeka: Jednoduchý dezert bez váženia

- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Chcete si upiecť niečo rýchle, lahodné a nenáročné? Táto hrnčeková bábovka s cuketou vás milo prekvapí – je vláčna, jemná a vďaka zelenine krásne šťavnatá. Ideálna ako ľahký koláč k popoludňajšej káve alebo ako sladká dobrota na cesty.
Suroviny
- 1 vajíčko
- 1 stredne veľká cuketa
- 1 hrnček kryštálového cukru
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 1 balenie prášku do pečiva
- 1 balenie vanilkového cukru
- 1 hrnček mlieka
- pol hrnčeka rastlinného oleja
- tuk a hrubá múka na prípravu formy
Postup prípravy
1. Krok
Formu na bábovku dôkladne potrieme tukom a vysypeme hrubou múkou, aby sa cesto neprilepilo. Rúru zapneme na 200 °C a necháme zohriať.
2. Krok
Cuketu umyjeme, olúpeme a odstránime vnútornú časť so semienkami. Zvyšok nastrúhame na jemno – bude tvoriť základ šťavnatého cesta.
3. Krok
Bielok oddelíme od žĺtka. Z bielka vyšľaháme tuhý sneh. V samostatnej miske vyšľaháme žĺtok s cukrom a vanilkovým cukrom do svetlej peny. Následne do zmesi postupne zašľaháme olej a mlieko.
4. Krok
Do tekutej zmesi pridáme preosiatu múku spolu s práškom do pečiva. Vymiešame hladké cesto, do ktorého jemne vmiešame nastrúhanú cuketu a nakoniec opatrne zapracujeme sneh z bielka.
5. Krok
Hotové cesto nalejeme do pripravenej formy, uhladíme vrch a pečieme približne 60 minút pri 200 °C. Koláč je hotový, keď je povrch dozlatista upečený a špajľa po zapichnutí suchá.
6. Krok
Po dopečení necháme bábovku mierne vychladnúť vo forme, potom ju opatrne vyklopíme a necháme úplne vychladnúť.
Tento recept je ideálnym spôsobom, ako využiť cuketu inak než tradične. Výsledok je prekvapivo jemný a chutný – a navyše bez váženia a zložitých postupov.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
7 videní