- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Strúhaný višňovo tvarohový koláč
Strúhaný višňovo tvarohový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 50min
- Hotové Za: 1:10 hod
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 1 vajce
- 80 g kyslej smotany
- 150 g masla
- 80 g práškového cukru
- 1 prášok do pečiva
- 1 vanilkový cukor
- štipka soli
- Plnka:
- 450 g tvarohu
- 170 g višní alebo čerešní
- 1 vajce
- 100 g čokolády
- 1 vanilkový cukor
- 100 g cukru
Postup prípravy
1. Krok
Začnite tým, že si vyrobíte krehké cesto. vymiešajtee kyslú smotanu s vajcom. Len vidličkou premiešajte a zatiaľ nechajte v chlade. Krehké cesto musí byť pripravené rýchlo, inak môže byť koláč tuhý.
2. Krok
Múku zmiešajte s práškom do pečiva. Cesto miesime v hlbokej mise. Pridajte všetok cukor, soľ a vanilkový cukor. Suché ingrediencie dobre premiešajte s múkou, aby sa rovnomerne rozdelili.
3. Krok
Do tej istej misky nastrúhame chladené maslo. Maslo namočte do múky, aby sa ľahko a rýchlo strúhalo. Blok masla držte cez fóliu obalu. Nastrúhané maslo posypeme múkou a potom vidličkou premiešame, aby sa nezohrialo od rúk.
4. Krok
Vajce a kyslú smotanu pridajte do suchej zmesi múky a masla. Najskôr premiešajte vidličkou. Potom pre väčšie pohodlie cesto preneste na stôl a rýchlo mieste rukami. Cesto sa nelepí, je jemné. Snažte sa nepridávať prebytočnú múku, aby ste neubili cesto..
5. Krok
Nehneťte dlho do hladka, úlohou je iba zhromaždiť cesto do gule. Hotové cesto rozdelíme na 2 nerovnaké časti a zabalíme do fólie alebo vrecúšok. Väčšia časť je na spodok koláča, dajte ho na 20 minút do chladničky. Menšia sa bude na vrch strúhať, dá sa do mrazničky.
6. Krok
plnka: Vezmite si čokoládu, ktorú chcete, nemusíte ju pridať vôbec. Višne sú vhodné mrazené, v sezóne je samozrejme lepšie použiť čerstvé. Zmrazené višne umyte bez rozmrazovania studenou vodou, nechajte vodu odtekať. Použila som čokoládové tyčinky Kinder, len som ich rozlámala na kúsky.
7. Krok
Ochutnajte tvaroh, množstvo cukru bude závisieť od jeho kyslosti. Potom dobre premiešame vidličkou, aby nezostali žiadne hrudky. Pridajte štipku soli, aby ste vyvážili chuť. Potom pridáme cukor a vajíčko, premiešame a dochutíme, prípadne doladíme chuť. Zatiaľ nepridávajte čokoládu a čerešne, pridajte ich do plnky ako posledné.
8. Krok
Spodnú časť plechu zakryte papierom na pečenie. Veľkosť plechu cca 30 x 18 cm, na toto množstvo ingrediencií je najvhodnejšia. Vyberte väčší kúsok cesta z chladničky. Môžete ho rozvaľkať medzi dvomi papiermi na pečenie. Môžete tiež cesto nastrúhať na hrubom strúhadle , a prstami ho rovnomerne na plech utlačiť.
9. Krok
Teraz do tvarohu pridáme čokoládu a višne, premiešame. Potom plnku rovnomerne rozotrieme na cesto.
10. Krok
Zmrazené cesto nastrúhame na vrch na hrubom strúhadle.
11. Krok
Pečieme vo vyhriatej rúre na 190 ° C asi 40-50 minút, kým nie je povrch zlatohnedý. Časy sa môžu líšiť v závislosti od individuality rúr a obsahu vlhkosti v tvarohu. Pripravenosť skontrolujte špáradlom, ak vyjde suché, potom je koláč hotový.
12. Krok
Ako každý krehký koláč, nechajte ho vychladnúť na plechu a potom ho nakrájajte na porcie. Vychladnutý koláč bude mať krásny rez, plnka tvarohu sa stabilizuje. Ak sa ponáhľate a musíte krájať ešte horúce, plnka bude vlhkejšia a šťavnatejšia, môže stekať do rezu, ale to vôbec neovplyvní chuť.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
407 videní