- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Svadobné koláčiky
Svadobné koláčiky
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Suroviny
- Cesto:
- 1 kocka droždia
- 4 lyžice cukru
- 1 hrnček smotany na varenie
- 7 hrnčekov polohrubej múky
- 5 žĺtkov
- 1 vanilkový cukor
- kôra z polovice citróna
- 1 lyžička soli
- štipka nastrúhaného muškátového orieška
- 4 lyžice masla
- 2 žĺtky na potretie
- tuk a múka na plech
- Maková plnka:
- 1 hrnček mlieka
- 2 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 hrnček mletého maku
- 2 lyžice krupice
- mandle na ozdobu
- Tvarohová plnka:
- kocka mäkkého tvarohu
- 4 lyžice cukru
- 1 vanilkový cukor
- 1 vajce
- 1 lyžička nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 lyžice vanilkového pudingu
- hrozienka na ozdobu
- Slivková plnka:
- 6 lyžíc slivkového lekváru
- 2 lyžice rumu
- 1/2 lyžičky mletej škorice
- Orechová plnka:
- 1/2 hrnčeka mlieka
- 2 lyžice cukru
- 3 lyžice lieskových orechov
- 2 lyžice strúhanky
- 2 lyžice orechového likéru
- Kandizované čerešne na ozdobu
- Mrvenička:
- 3 lyžice polohrubej múky
- 2 lyžice cukru
- 2 lyžice masla
- 1 žĺtok
Postup prípravy
1. Krok
Droždie zmiešame s lyžicou cukru , pridáme asi polovicu vlažnej smotany a rozšľaháme. Pridáme 2 lyžice múky a vytvoríme hustý kvások .. Necháme ho vykysnúť na teplom mieste . Do misy dáme zvyšok cukru a múky , žĺtky ,vanilkový cukor, citrónovú kôru , soľ , muškátový oriešok a kvások.. Zľahka všetko spracujeme a nakoniec vmiesime rozpustené maslo .
2. Krok
Vypracujeme hladké nelepivé cesto , , ktoré necháme na teplom mieste nakysnúť. Počas kysnutia cesto premiesime. Po vykysnutí ho nakrájame na malé kúsky s hmotnosťou 10 g a vytvarujeme guľky , ktoré ukladáme na plech dostatočne ďaleko od seba. Necháme ich vykysnúť , a potom do každej urobíme jamku .. Koláčiky potrieme rozšľahaným žĺtkom. Plnky si dáme do cukrárskych vreciek a plníme jamky.. Vrch každého koláčika posypeme mrveničkou.
3. Krok
Pečieme v predhriatej rúre na 200°C do zlatohneda. Čas pečenia závisí od rúry a veľkosti koláčikov. Koláčiky vybraté z rúry ešte horúce potierame po okrajoch cukrovou polevou.. 1 : 1 cukor a voda.. Pečieme ich veľmi krátko aby sa nevysušili.. 12 - 15 minút. Po upečení necháme vychladnúť na kovovej mriežke..
4. Krok
Maková plnka: Mlieko s oboma cukrami necháme zovrieť a pridáme najemno umletý mak a krupicu. Povaríme asi 2 minúty a necháme vychladnúť. Zdobíme polovičkami olúpaných mandlí..
5. Krok
Tvarohová plnka: Tvaroh zmiešame s práškovým a vanilkovým cukrom , vajcom, citrónovou kôrou a pudingovým práškom. Tvarohové koláčiky zdobíme hrozienkami.
6. Krok
Lekvárová plnka: Slivkový lekvár dobre premiešame s rumom a so škoricou.. posypeme mrveničkou..
7. Krok
Orechová plnka: Mlieko prevaríme s cukrom , a najemno pomletými orechmi. Necháme vychladnúť , zahustíme strúhankou a ochutíme rumom. Orechové koláčiky zdobíme kúskami kandizovaného ovocia.
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1637 videní