- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- zákusky
- Švédska mandľová torta
Švédska mandľová torta
- Kusov: 1
- Porcií: 6
- Čas Prípravy: 30min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 50min
Suroviny
- Mandľový korpus :
- 180 g mandlí
- 5 bielok
- 160 g krupicového cukru
- štipka soli
- Krém:
- 180 ml smotany na šľahanie
- 120 g krupicového cukru
- 5 žĺtkov
- 150 g masla
- Na ozdobu :
- 2 hrste mandľových lupienkov
Postup prípravy
1. Krok
Na korpus rozmixujte celé neolúpané mandle najemno. Na papier na pečenie si ceruzkou vyznačte dva kruhy s priemerom 20 cm. Položte ho na plech na pečenie tak, aby strana, na ktorú ste kreslili, bola naspodku, a predhrejte rúru na 170 °C.
2. Krok
Oddeľte žĺtky od bielkov. K bielkom pridajte malú štipku soli a začnite ich šľahať. Až sa vytvorí jemná pena, postupne pridávajte cukor a vyšľahajte hustý biely sneh (po vytiahnutí metličiek zostanú v snehu pevné špičky). Potom už len zľahka ručne zapracujte stierkou do snehu mleté mandle.
3. Krok
Bielkovú hmotu rozdeľte doprostred kruhov na papier na pečenie a plochým nožom ju rozotrite až k okrajom. Pečte v predhriatej rúre asi 20 minút, až začnú korpusy jemne hnednúť a budú na dotyk suché. Vyberte ich z rúry, nechajte krátko vychladnúť a potom opatrne zlúpnite papier. Nechajte úplne vychladnúť.
4. Krok
Na krém včas vyberte maslo z chladničky. Nakrájajte ho do veľkej misy na kocky a nechajte chvíľu bokom. Do rajnice dajte smotanu a cukor a za stáleho miešania na miernom ohni zahrievajte, až sa cukor rozpustí. Potom pridajte žĺtky a za stáleho šľahania zvoľna ďalej zahrievajte, až zmes zhustne do konzistencie redšieho pudingu (nevarte). Odstavte, priamo na povrch položte potravinársku fóliu a nechajte vychladnúť na izbovú teplotu.
5. Krok
Keď budú mať maslo aj žĺtková zmes rovnakú teplotu (a žĺtková zmes chladnutím zhustne), maslo vyšľahajte do ľahkej peny a postupne po lyžiciach k nemu zašľahajte aj žĺtky so smotanou. Hotový krém nechajte krátko v chladničke vychladnúť a mierne stuhnúť.
6. Krok
Polovicu krému rozotrite na mandľový korpus, prikryte druhým korpusom a celý povrch torty potrite druhou polovicou krému. Krém starostlivo uhlaďte nožom a povrch torty ozdobte mandľovými lupienkami.
7. Krok
Tortu nechajte v chladničke rozležať a stuhnúť aspoň dve hodiny.
Tip: Keď sa vám žĺtky pri vyššej teplote trochu zrazia, hmotu ešte za tepla preceďte cez husté sito do čistej rajnice, aby bola úplne hladká.
Tip: Aj pri šľahaní sa môže stať, že sa vám krém zrazí (stáva sa to, keď majú suroviny rozdielne teploty). V tom prípade našľahajte v čistej mise ďalší kúsok masla a zrazený krém k nemu po lyžičkách zašľahajte – ďalšiu lyžičku pridajte vždy až potom, čo sa predchádzajúca úplne prepojí s maslom.
Tip: Mandľové lupienky krátko opečte na suchej panvici, budú mať lepšiu chuť aj lákavejšiu farbu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
508 videní