- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Syrovo-zelerové kapsy – chrumkavá pochúťka s jemným stredom
Syrovo-zelerové kapsy – chrumkavá pochúťka s jemným stredom

- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 0min
Zeler patrí k tým druhom zeleniny, ktoré si zaslúžia viac pozornosti než len miesto v nedeľnej polievke. Vyskúšajte ho v netradičnej podobe – ako hlavného hrdinu v syrovej kapsičke. Spojenie chrumkavého obalu a jemne aromatického zeleru vytvára prekvapivo lahodnú kombináciu, ktorú si obľúbia aj tí, čo bežne po zeleri nesiahajú.
Suroviny
- Na cesto:
- 200 g tvrdého syra
- 100 ml mlieka
- 1 vajce
- strúhanka podľa potreby
- štipka muškátového orieška
- mleté čierne korenie podľa chuti
- soľ podľa chuti
- Na plnku:
- 4 hrubšie plátky zeleru (asi 1,5 cm)
- 1 čajová lyžička citrónovej šťavy
- štipka soli
- olej – na vyprážanie alebo potretie pred pečením
Postup prípravy
1. Krok
Zeler ošúpeme a nakrájame na plátky. Vložíme ich do osolenej vriacej vody, kam pridáme aj trochu citrónovej šťavy, aby si zeler zachoval farbu. Varíme približne päť minút, potom ich vyberieme a schladíme v studenej vode. Necháme dobre odkvapkať.
2. Krok
Tvrdý syr nastrúhame najemno. Pridáme vajce, mlieko, štipku soli, korenie a muškátový oriešok. Všetko premiešame a podľa potreby prisýpame strúhanku – výsledné cesto by malo byť husté, ale poddajné, aby sa dalo rozvaľkať.
3. Krok
Časť cesta rozvaľkáme na pomúčenej doske alebo na strúhanke. Na jednu stranu položíme kúsok zeleru, druhou polovicou cesta ho prikryjeme a okraje starostlivo pritlačíme. Pokračujeme, až kým nespracujeme všetky plátky zeleru.
4. Krok
Kapsy môžeme buď vypražiť dozlatista na rozohriatom oleji, alebo ich upiecť v rúre. Na pečenie ich potrieme tenkou vrstvou oleja a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C asi na 15–20 minút, kým sú krásne chrumkavé.
5. Krok
Najlepšie chutia ešte teplé – napríklad so zemiakmi, zeleninovým šalátom alebo ľahkým dipom podľa chuti. Skvele sa hodí jogurtový, cesnakový či bylinkový.
Ak uprednostňuješ ľahšie jedlá, zvoľ pečenie namiesto vyprážania. Kapsy budú mať menej tuku, ale stále si zachovajú výbornú chuť aj textúru.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
8 videní