- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- slané chuťovky
- Tekvicové pagáčiky
Tekvicové pagáčiky
- Kusov: 50
- Porcií: 10
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 25min
- Hotové Za: 1:25 hod
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 50 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 1 lyžičku cukru
- 250 g masla + 100 g masla na potieranie medzi vrstvami
- 1,5 lyžice soli
- 2 žĺtky + 1 vajce na potretie
- 200 ml smotany kyslej
- ak máte môžete pridať 2 lyžice kvásku
- 100 g tekvicových semien
Postup prípravy
1. Krok
Vo vlažnom mlieku rozmiešame cukor a pridáme rozdrvené kvasnice (tu pridajte aj kvások ak máte) prikryte a nechajte v kľude kvasnice naskočiť..5 - 10 minút.
2. Krok
do misky si preosjte múku, pridajte na kocky nakrájané maslo a vaječné žĺtky..Pridajte aj kyslú smotanu soľ a napučané kvasnice.Cesto je dobré aj dať do fólie a pracovať s ním na druhý deň..Ale môžete aj ihneď.
3. Krok
Tekvicové semienka si osmažíme na suchej panvici. potom ich rozdelíme na polovicu..100 g masla si rozpustíme .. Ak chcete môžete použiť aj masť...
4. Krok
Ak ste cesto mali na noc v chladničke pracujte s ním až tak pol hodinu po vyložení z chladničky..Ak pracujete v ten deň ako ste zamiesili tak ho nechajte nakysnúť cca 45 minút..Cesto vyvaľkajte na obdĺžnik a potrieme ho rozpusteným maslom..Posypte semienkami a preložte ..dve strany k stredu a potom a potom opačne strany opäť k stredu..Takto nechajte cca 30 minút zabalené do fólie v chladničke.Po 30 minútach vyberte z chladničky a rozvaľkajte .Potom potrite opäť maslom a posypte semienkami..preložte a toto zopakujte 3 x..Nakoniec cesto rozvaľkajte na hrúbku 2 cm
5. Krok
Z cesta vykrajujte pagačiky podľa vašej predstavy , buď to nožom štvorce , alebo pohárikom kolieska..Ukladajte ich na plech vyložený s papierom na pečenie.Každý pagáčik potrieme vyšľahaným vajíčkom a dozdobíme tekvicovými semienkami.pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C asi 25 minút do zlatohneda..
Priemerné hodnotenie receptu
(1 / 5)
1 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1110 videní