- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Tradičné kysnuté koláče s makom
Tradičné kysnuté koláče s makom
- Kusov: 10
- Čas Prípravy: 20min
- Varenie: 20min
- Hotové Za: 0min
Môžete ich naplniť makom, ale aj inými náplňami podľa vlastného výberu. Tieto koláče sa určite stanú obľúbenou súčasťou vašich kulinárskych aktivít.
Suroviny
- 400 g polohrubej múky
- 50 g masla
- 70 g kryštálového cukru
- 15 g čerstvého droždia
- 180 ml mlieka
- 1/2 čajovej lyžičky soli
- 1 čajová lyžička práškového cukru
- Maková náplň:
- 100 ml mlieka
- 1 polievková lyžica masla
- 100 g mletého maku
- 3 polievkové lyžice práškového cukru
- 2 polievkové lyžice rumu
- 3 polievkové lyžice mletých piškótov
Postup prípravy
1. Krok
Príprava kvásku: Začnite tým, že do polovice množstva vlažného mlieka rozdrobíte čerstvé droždie. Pridajte lyžičku cukru a štipku múky. Nechajte kvások vstať približne 10 minút.
2. Krok
Príprava cesta: Oddelíte bielky od žĺtkov. Žĺtky pridáte do cesta a bielky si odložíte na potieranie koláčov pred pečením. V mise zmiešajte polohrubú múku so zvyškom cukru a so soľou. Pridajte kvások, rozpustené maslo a žĺtky rozšľahané v zvyšku mlieka. Hnietením rukami alebo pomocou kuchynského robota dôkladne spracujte cesto. Potom ho poprášte troškou múky a nechajte kysnúť asi 90 minút.
3. Krok
Príprava makovej náplne: V hrnci zahrejte mlieko s maslom. Do horúcej zmesi vmiešajte mletý mak, rum a cukor. Nechajte zmes zohriať a nakoniec zahustite mletými piškótmi.
4. Krok
Tvarovanie: Vykysnuté cesto preložte na pracovnú plochu a rozvaľkajte na placku hrubú približne 0,5 cm. Ostrým nožom ju nakrájajte na obdĺžniky (približne 50 × 20 cm) a potom na štvorce (približne 10 × 10 cm). Do každého štvorca vložte asi lyžicu makovej náplne. Zatvorte pritiahnutím všetkých štyroch rohov k sebe.
5. Krok
Pečenie: uložte na plech vyložený papierom na pečenie. Rúru predhrejte na 180 °C. Potrite rozšľahaným vaječným bielkom a pečte približne 20 minút, kým nebudú zlatohnedé.
6. Krok
Servírovanie: Hotové nechajte vychladnúť na mriežke a pred podávaním ich poprášte práškovým cukrom.
Tento recept je skvelý na oslavy, rodinné stretnutia alebo len tak na desiatu. Prajeme vám dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
10 videní