- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- šišky
- Tradičné slovenské šišky
Tradičné slovenské šišky
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Šišky predstavujú obľúbený slovenský dezert, ktorý si získa srdcia mnohých. Pripraviť ich doma nie je vôbec zložité a výsledok rozhodne stojí za to. Predstavte si, ako si pochutnávate na čerstvo vyprážanej šiške, posypanej cukrom a lekvárom
Suroviny
- 1 kg polohrubej múky
- 40 g čerstvého droždia
- 4 žĺtky
- Kôra z jedného citróna
- 80 g práškového cukru
- Štipka soli
- 2 polievkové lyžice rumu
- Mlieko (podľa potreby)
- 0,5 dl rastlinného oleja
- Marmeláda alebo lekvár podľa chuti
- Práškový cukor na posypanie
- olej na smaženie
Postup prípravy
1. Krok
Najprv si z ingrediencií pripravte kysnuté cesto. Všetky suroviny dobre zmiešajte a hnietenie dôkladne. Následne cesto zakryte utierkou a nechajte ho na teplom mieste, aby vykyslo.
2. Krok
Po vykysnutí cesto vyvaľkajte na pomúčenej doske a pomocou formičky vykrajujte kolieska. Nechajte ich ešte približne 15 minút podkysnúť, potom do každého kolieska prstom vytvorte jamku.
3. Krok
Šišky smažte v dostatočne hlbokom oleji najprv s jamkou nadol. Po chvíli ich otočte a pokračujte v smažení z druhej strany. Upečené šišky vyberte a nechajte ich odkvapkať na papierovom obrúsku, aby ste odstránili prebytočný tuk.
4. Krok
Do jamky na každej šiške pridajte kôpku marmelády a nakoniec ich posypte práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým cukrom. Tieto chutné šišky sa stanú obľúbeným dezertom vo vašej domácnosti!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
94 videní