- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- závin
- Tvarohový závin s makom a jablkami
Tvarohový závin s makom a jablkami
- Kusov: 2
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Záviny sú neodmysliteľnou súčasťou tradičnej slovenskej kuchyne. Do cesta môžeme zabaliť rôzne náplne podľa vlastnej chuti. Ak máte radi kombinácie viacerých chutí, určite vyskúšajte tento vynikajúci tvarohový závin plnený makom a jablkami.
Suroviny
- Cesto:
- 250 g polotučného tvarohu
- 250 g hladkej múky
- 250 g masla
- 1 štipka kypriaceho prášku
- Náplň:
- 200 g mletého maku
- 100 g slivkového lekváru
- Cukor (podľa chuti)
- 1 hrsť hrozienok
- 1 hrsť vlašských orechov
- 400 g jabĺk
- 1 štipka škorice
- 1 vajce (na potretie)
- Maslo (na potretie)
- Mlieko (na sparenie maku)
Postup prípravy
1. Krok
Zmäknuté maslo, múku, tvaroh a trochu kypriaceho prášku spracujeme na hladké cesto. Cesto zabalíme do potravinovej fólie a necháme ho odpočívať v chladničke.
2. Krok
Medzitým pripravíme náplne. Mletý mak zalejeme horúcim mliekom, pridáme slivkový lekvár, cukor, hrozienka a nasekané vlašské orechy. Jablká nastrúhame do misky, pridáme cukor a škoricu, aby sa zmes ochutila.
3. Krok
Cesto rozdelíme na dve polovice. Každú časť cesta natrieme makovou náplňou, pokvapkáme rozpusteným maslom a na vrch uložíme nastrúhané jablká. Zabalíme cesto do tvaru závinu, dobre utiahneme a potrieme rozšľahaným vajíčkom.
4. Krok
Záviny pečieme v predhriatej rúre pri teplote 200 °C dozlatista.
Tento lahodný tvarohový závin s makom a jablkami je ideálny na rôzne oslavy alebo len ako sladká pochúťka na popoludňajšiu kávu.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní