- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Veľkonočka
Veľkonočka
- Kusov: 1
- Porcií: 4
- Čas Prípravy: 60min
- Varenie: 30min
- Hotové Za: 1:30 hod
Suroviny
- 500 g hladkej múky
- 2 dcl smotany na šľahanie
- 1 dcl mlieka
- 60 g cukru
- 20 g droždia
- 1 lyžička soli
- 1 vajce
- 1 žĺtok
- Vajce na potretie pred pečením
Postup prípravy
1. Krok
Zohrejte mlieko, prisypte lyžičku cukru a rozdrobte doň droždie. Premiešame a počkáme, kým vykysne. Do misky hnetacieho stroja preosejeme múku, pridáme soľ a zvyšok cukru a premiešame. V strede urobte jamku, do ktorej rozbite vajíčko a žĺtok, potom zalejte smotanou a kváskom. Miesime strojom, kým nie je cesto pekne hladké a nelepí sa na misku ani na ruky. Potom ho prikryte a nechajte kysnúť, kým nezdvojnásobí svoj objem, asi 45 minút..
2. Krok
Vykysnuté cesto položíme na pomúčenú pracovnú dosku a rozdelíme na 6 rovnakých kúskov. Kusy jeden po druhom vygúľajte, potom prikryte a nechajte 10 minút odpočívať. Potom malé bochníčky po jednom vyšúľajte do tyčiniek, zľahka ich posypte múkou, na jednom konci pritlačte k sebe a potom ich zapleťte nie príliš pevne šesťnásobným vrkočom.
3. Krok
Veľkonočku položte na plech pokrytý papierom na pečenie. Potrieme rozšľahaným vajíčkom a necháme kysnúť pri izbovej teplote 30 minút. Medzitým si predhrejeme rúru na 170°C .
4. Krok
Vykysnutý koláč ešte raz potrieme vajíčkom, potom vložíme do rúry a pečieme dozlatista za 40-45 minút. Nakoniec necháme vychladnúť na mriežke.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
104 videní