- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Veľkonočné linecké vajíčka: Nežná klasika v sviatočnom šate
Veľkonočné linecké vajíčka: Nežná klasika v sviatočnom šate

- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Veľká noc si žiada niečo výnimočné – niečo, čo poteší oči aj chuťové poháriky. Linecké vajíčka z jemného cesta sú práve tým kúskom domácej pohody, ktorý spraví sviatky ešte krajšími. Krehké koláčiky s nádychom citróna a sladkou vrstvou marhuľového džemu sú nielen tradičnou dobrotou, ale aj krásnym doplnkom každého veľkonočného stola.
Suroviny
- 300 g hladkej múky
- 200 g masla (najlepšie studeného, nakrájaného na kúsky)
- 100 g práškového cukru
- 2 vaječné žĺtky
- nastrúhanú kôru z citróna
- marhuľový džem na lepenie
Postup prípravy
1. Krok
Príprava cesta: V mise zmiešame múku, cukor, žĺtky, citrónovú kôru a kúsky masla. Všetko spracujeme rukami alebo mixérom s hákmi do hladkej a nelepivej hmoty. Cesto zabalíme do fólie a necháme cez noc odpočívať v chladničke.
2. Krok
Pečenie: Na druhý deň si predhrejeme rúru na 190 °C. Cesto vyberieme a necháme pár minút zmäknúť, aby sa lepšie vaľkalo. Rozvaľkáme ho na hrúbku približne 3 až 5 mm.
3. Krok
Tvarovanie: Pomocou vykrajovačky vo vajíčkovom tvare vykrojíme vždy dve časti – jednu celú a jednu s výrezom v strede. Takto pokračujeme, až kým neminieme všetko cesto.
4. Krok
Do rúry: Sušienky poukladáme na plech vystlaný papierom na pečenie. Pečieme 10 až 12 minút, kým okraje jemne nezružovejú. Neprepekajte – cieľom je zachovať ich krehkosť.
5. Krok
Zdobenie a lepenie: Po vychladnutí spojíme každé dve časti marhuľovým džemom – spodnú plnú a vrchnú s výrezom. Nakoniec môžeme vrch posypať práškovým cukrom pre jemný snehový efekt.
Tieto vajíčka nielen chutia výborne, ale vďaka svojmu tvaru a jednoduchému zdobeniu pôsobia ako malé jedlé ozdoby. Môžete ich naservírovať na sviatočný stôl alebo zabaliť ako milý darček pre blízkych. V každom prípade sa po nich len tak zapráši.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
23 videní