- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Veľkonočný baranček -štóla
Veľkonočný baranček -štóla
- Kusov: 1
- Porcií: 1
- Čas Prípravy: 2:10 hod
- Varenie: 60min
- Hotové Za: 3:10 hod
Suroviny
- 23 g droždia čerstvého
- 10 g medu
- 220 ml vlažného mlieka
- 310 g hladkej múky
- 80 g práškového cukru
- 2 žĺtky
- 1 vanilkový cukor
- trochu rumu
- 35 g medu
- kôra z 1 citróna
- 415 g hladkej múky
- 60 - 70 g masti
- 130 - 140 g rozpusteného masla
- štipka soli
- pre ozdobenie:
- 2 lyžice rozpusteného masla
- práškový a vanilkový cukor na posypanie
- zmes sušeného ovocia:
- 400 g hrozienok
- 180 g pomarančovej kandizovnej kôry
- 180 g citrónovej kandizovanej kôry
- 50 g pražených mandlí alebo lieskových orieškov
- 150 ml amareta
- 150 g sušených brusníc
- 3 lyžičky perníkového korenia
Postup prípravy
1. Krok
23 g čerstvého droždia 10 g medu 220 g mlieka (20 ° C) 310 g múky vymiesime cesto, prekryjeme fóliou a necháme kysnúť po dobu 40 minút..
2. Krok
keď cesto podkysne pridáme k nemu 80 g práškového cukru, 2 žĺtky, 19 g vanilkového cukru, 13 g rumu,35 g číreho med ,citrónovú kôru ,415 g múky, 60-70 g masti,130-140 gramov rozpusteného masla ,a štipku soli..vymiesime do hladka..
3. Krok
zmes zo sušeného ovocia v miske premiešame s perníkovým korením a s amaretom a prepeme trochou múky..nakoniec vmiesime a povtláčame do cesta..cesto nám stmavne od ovocia a perníkového korenie.
4. Krok
pripravené cesto vtlačime do vymastenej a múkou vysypanej formy barančeka a necháme kysnúť 1 hodinu..
5. Krok
predhrejeme si rúru na 180 °C a vložíme do nej štólu tu pečieme cca 1 hodinu..vrch prekryjeme alobalom..pred vybratím skontrólujeme špajdlou či je prepečená...
6. Krok
hotového barančeka vyberieme z formy v potrieme roztopeným maslom, a necháme 20 minút chladnúť ..Potom ho bohato pocukrujeme práškovým cukrom zmiešaným s vanilkovým...
7. Krok
Barančeka je dobré piecť aspoň 3 týždne pred veľkou nocou nechať ho postáť na chladnom mieste..
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
2156 videní