- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Vianočka
Vianočka
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/04/vianocka.html
Suroviny
- 250ml vlažného mlieka
- 100g cukor kryštálový
- 125g masla
- štipka soli
- 2 vajcia
- 250g múka hladká
- 400g múka polohrubá
- 1,5 lyžičky droždie sušené , alebo 1/2 čerstvého droždia
- hrozienka
Postup prípravy
1. Krok
Všetky suroviny dáme do nádoby v pekárničke, ako prvé do nádoby sa vždy musia dať tekutiny (mlieko, maslo, vajce..) Potom prídu na rad sypké suroviny, cukor, múka...
2. Krok
Nádobu vložíme do pekárničky, zapneme program cesto. Má tri cykly, miesenie, odpočívanie, kysnutie. Trvá to 1hod. 25 minút. Za chvíľku po premiešaní, pridáme hrozienka.
3. Krok
Po skončení programu, vykysnuté cesto vyberieme a dáme na pomúčenú dosku, vypracujeme a rozdelíme na určitý počet dielov, podľa toho z koľkých prameňov chcete pliesť, ja robievam z 9 prameňov. Najskôr si spravíme 9 rovnakých dielov a z tých urobíme rovnaké šulky. Tak pridávam aj foto ako začíname pliesť, najskôr zo 4 a začíname zo stredu tych prameňov (potom otočíme a pletieme z druhej strany) a keď je to upletené potriem vrch bielkom, predtým najskôr bokom dlane do stredu spravíme žliabok, potrieme bielkom.
4. Krok
A položíme na to ďalší prameň, upletený z troch.
5. Krok
Teraz dva pramene a prichytíme špajdlami.
6. Krok
A dáme na plech alebo tácku na ktorom máme už pripravený papier na pečenie a necháme ešte 35-40 min pokysnúť. Pred pečením pomastíme žltkom zmiešaným s 2 lyžicami mlieka, posypeme mandľami (kto nemá rád nemusia byť) a dáme piecť, prvých 5 minút 240°C a potom 30 minut na 170°C A pokiaľ už má farbu a nie je dopečená, prikrijeme alobalom.
7. Krok
Prajem dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(4 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
16260 videní