- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- vianočka
- Vianočka na Štedrý večer
Vianočka na Štedrý večer
- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 1:30 hod
- Varenie: 45min
- Hotové Za: 0min
Toto tradičné vianočné pečivo je plné masla, voňavých hrozienok a jemného rumového podtónu, ktorý dopĺňa osviežujúca citrónová kôra. Ak ju pripravíte s láskou a trpezlivosťou, jej vôňa sa rozšíri po celom dome a vytvorí tú pravú vianočnú atmosféru. Nezabudnite na dostatočné nakysnutie cesta a pomalé pečenie – výsledok vás určite nadchne.
Suroviny
- 600 g hladkej múky
- 140 g cukru
- 250 ml mlieka
- 30 g čerstvého droždia
- 1 vajce
- 2 lyžice rumu
- 1 hrsť hrozienok (namočených v rumu)
- 1 lyžička soli
- 120 g masla
- 1 štipka muškátového orieška
- 1 lyžička citrónovej kôry
- Na dokončenie:
- 1 vajce na potretie
- 1 hrsť vlašských orechov (nasekaných)
Postup prípravy
1. Krok
Zmiešajte cukor, droždie a trochu mlieka, aby vznikol kvások. Nechajte ho asi 10 minút na teplom mieste, kým začne rásť.
2. Krok
Vytvorte základ cesto: do misy dajte múku a pridajte kvások, vajce, vlažné mlieko, rozpustené maslo, trošku rumu a zvyšný cukor. Dobre premiešajte.
3. Krok
Pridajte citrónovú kôru, muškátový oriešok a soľ, a nakoniec zamiešajte aj hrozienka namočené v rume. Miešajte, až sa všetky ingrediencie spojí a vytvorí hladké, elastické cesto.
4. Krok
Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu, kým sa nezdvojnásobí.
5. Krok
Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí. Každú časť vyformujte na dlhý valček a následne ich zapleťte do tvaru vianočky.
6. Krok
Na plechu nechajte cesto ešte chvíľu kysnúť, pokým sa nezväčší.
7. Krok
Pred pečením ho potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými vlašskými orechmi.
8. Krok
Pečte v predhriatej rúre na 160 °C asi 45 minút, až bude krásne zlatisté.
Výsledná vianočka bude jemná, nadýchaná a plná chutí, ktoré vám spríjemnia vianočné chvíle.
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
14 videní