Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočka na Štedrý večer

reklama:
Vianočka na Štedrý večer
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočka na Štedrý večer Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 1:30 hod
  • Varenie: 45min
  • Hotové Za: 0min

Toto tradičné vianočné pečivo je plné masla, voňavých hrozienok a jemného rumového podtónu, ktorý dopĺňa osviežujúca citrónová kôra. Ak ju pripravíte s láskou a trpezlivosťou, jej vôňa sa rozšíri po celom dome a vytvorí tú pravú vianočnú atmosféru. Nezabudnite na dostatočné nakysnutie cesta a pomalé pečenie – výsledok vás určite nadchne.

reklama:

Suroviny

  • 600 g hladkej múky
  • 140 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 2 lyžice rumu
  • 1 hrsť hrozienok (namočených v rumu)
  • 1 lyžička soli
  • 120 g masla
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Na dokončenie:
  • 1 vajce na potretie
  • 1 hrsť vlašských orechov (nasekaných)
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Zmiešajte cukor, droždie a trochu mlieka, aby vznikol kvások. Nechajte ho asi 10 minút na teplom mieste, kým začne rásť.

2. Krok

Vytvorte základ cesto: do misy dajte múku a pridajte kvások, vajce, vlažné mlieko, rozpustené maslo, trošku rumu a zvyšný cukor. Dobre premiešajte.

3. Krok

Pridajte citrónovú kôru, muškátový oriešok a soľ, a nakoniec zamiešajte aj hrozienka namočené v rume. Miešajte, až sa všetky ingrediencie spojí a vytvorí hladké, elastické cesto.

4. Krok

Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu, kým sa nezdvojnásobí.

5. Krok

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí. Každú časť vyformujte na dlhý valček a následne ich zapleťte do tvaru vianočky.

6. Krok

Na plechu nechajte cesto ešte chvíľu kysnúť, pokým sa nezväčší.

7. Krok

Pred pečením ho potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými vlašskými orechmi.

8. Krok

Pečte v predhriatej rúre na 160 °C asi 45 minút, až bude krásne zlatisté.

reklama:

Výsledná vianočka bude jemná, nadýchaná a plná chutí, ktoré vám spríjemnia vianočné chvíle.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

14 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.