Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vianočka na Štedrý večer

reklama:
Vianočka na Štedrý večer
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočka na Štedrý večer Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 1:30 hod
  • Varenie: 45min
  • Hotové Za: 0min

Toto tradičné vianočné pečivo je plné masla, voňavých hrozienok a jemného rumového podtónu, ktorý dopĺňa osviežujúca citrónová kôra. Ak ju pripravíte s láskou a trpezlivosťou, jej vôňa sa rozšíri po celom dome a vytvorí tú pravú vianočnú atmosféru. Nezabudnite na dostatočné nakysnutie cesta a pomalé pečenie – výsledok vás určite nadchne.

reklama:

Suroviny

  • 600 g hladkej múky
  • 140 g cukru
  • 250 ml mlieka
  • 30 g čerstvého droždia
  • 1 vajce
  • 2 lyžice rumu
  • 1 hrsť hrozienok (namočených v rumu)
  • 1 lyžička soli
  • 120 g masla
  • 1 štipka muškátového orieška
  • 1 lyžička citrónovej kôry
  • Na dokončenie:
  • 1 vajce na potretie
  • 1 hrsť vlašských orechov (nasekaných)
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Zmiešajte cukor, droždie a trochu mlieka, aby vznikol kvások. Nechajte ho asi 10 minút na teplom mieste, kým začne rásť.

2. Krok

Vytvorte základ cesto: do misy dajte múku a pridajte kvások, vajce, vlažné mlieko, rozpustené maslo, trošku rumu a zvyšný cukor. Dobre premiešajte.

3. Krok

Pridajte citrónovú kôru, muškátový oriešok a soľ, a nakoniec zamiešajte aj hrozienka namočené v rume. Miešajte, až sa všetky ingrediencie spojí a vytvorí hladké, elastické cesto.

4. Krok

Cesto nechajte kysnúť na teplom mieste aspoň hodinu, kým sa nezdvojnásobí.

5. Krok

Po vykysnutí cesto rozdeľte na 9 rovnakých častí. Každú časť vyformujte na dlhý valček a následne ich zapleťte do tvaru vianočky.

6. Krok

Na plechu nechajte cesto ešte chvíľu kysnúť, pokým sa nezväčší.

7. Krok

Pred pečením ho potrite rozšľahaným vajíčkom a posypte nasekanými vlašskými orechmi.

8. Krok

Pečte v predhriatej rúre na 160 °C asi 45 minút, až bude krásne zlatisté.

reklama:

Výsledná vianočka bude jemná, nadýchaná a plná chutí, ktoré vám spríjemnia vianočné chvíle.

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

39 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.