Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočná hrachová polievka: jednoduchá, poctivá a zahreje na telo aj dušu

Kuchyňa:
Chod:
Náročnosť:
reklama:
Vianočná hrachová polievka: jednoduchá, poctivá a zahreje na telo aj dušu
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočná hrachová polievka: jednoduchá, poctivá a zahreje na telo aj dušu Foto: depositphotos.com
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Hrachová polievka patrí medzi tie jedlá, ktoré na stole nepútajú pozornosť zložitým vzhľadom, zato dokážu zasýtiť a potešiť každého, kto má rád tradičnú kuchyňu. Sušený hrášok je navyše lacný, zdravý a veľmi výživný, takže tento pôvodom ostravský recept sa pokojne môže stať vašou celoročnou stálicou, hoci sa často spája najmä s Vianocami.

reklama:

Suroviny

  • 250 g sušeného hrachu
  • 1 lyžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 strúčiky cesnaku
  • 1 lyžica majoránky
  • štipka (1/4 lyžičky) čierneho korenia
  • 100 ml smotany na šľahanie
  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • Na ozdobenie
  • 50 g anglickej slaniny
  • 30 g krutónov
  • 1 hrsť mrazeného hrášku
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Nalejte 750 ml vody na 250 g hrachu (môže byť zelený celý alebo žltý polený) a nechajte ho odstáť do druhého dňa. Varenie tým výrazne urýchlite.

2. Krok

Ráno dajte hrášok variť v náleve, v ktorom sa máčal, pridajte asi 250 ml vývaru, soľ a bobkové listy. Celý zelený hrášok potrebuje takmer hodinu. Žltý polený sa uvarí približne za polhodinu.

3. Krok

Zatiaľ čo polievka buble, pripravte si doplnky: slaninu nakrájanú na malé kúsky opražte do chrumkava, alebo si spravte domáce krutóny z deň starého pečiva. Ak máte po ruke hrášok či petržlenovú vňať, pokojne ich pridajte – polievka vďaka nim ožije farbou aj chuťou.

4. Krok

Po zmäknutí hrachu odstráňte bobkové listy. Do hrnca vytlačte cesnak, primiešajte majoránku, čierne korenie a smotanu. Všetko spolu rozmixujte na krém. Ak je polievka príliš hustá, zrieďte ju zvyšným vývarom alebo vodou.

5. Krok

Kto má rád úplne hladké polievky, môže ešte celé pyré prepasírovať cez jemné sitko. Zbavíte sa tak aj šupiek, ktoré môžu byť ťažšie stráviteľné (pri žltom polenom hrášku tento krok väčšinou netreba).

6. Krok

Podávajte s pripravenou posýpkou – slaninou, krutónmi, hráškom alebo bylinkami. Tradičnou, no dnes už takmer zabudnutou prílohou je aj pučálka, symbolizujúca nový začiatok a hojnosť v nastávajúcom roku.

reklama:

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

8 videní

Súvisiace témy: ,
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.