Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
You are using an outdated browser, you may experiece issues. Please upgrade your browser to improve your experience.

Vianočná štóla s čokoládou a orechmi

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Vianočná štóla s čokoládou a orechmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočná štóla s čokoládou a orechmi Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Vianočné pečenie nie je len o vianočke, ale aj o mnohých iných lahodných dobrotách. Jednou z nich je vianočná štóla, ktorá síce nie je v našich domácnostiach tak častá ako vianočka, no svojim nezameniteľným chuťovým profilom určite uchváti každého. Tento recept kombinuje tradičné kysnuté cesto s prekvapivými prísadami, ako sú kandizovaná pomarančová kôra, vlašské orechy a horká čokoláda. Po upečení ju ešte natrieme maslom a bohato posypeme práškovým cukrom, čo vytvára krásne lesklý povrch.

reklama:

Suroviny

  • 500 g hrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok namočených v rume
  • 100 g horkej čokolády
  • 200 g vlašských orechov
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • maslo na potretie
  • práškový cukor na posypanie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Múku nasypeme do väčšej misky a vytvoríme v nej jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme vlažné mlieko, posypeme cukrom a necháme na teplom mieste, aby droždie začalo pracovať a cesto vykyslo.

2. Krok

Po uplynutí 10-15 minút pridáme do misy zvyšok cukru, oba vanilkové cukry, štipku soli a roztopené maslo. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme asi pol hodiny v teple, aby zdvojnásobilo svoj objem.

3. Krok

Cesto opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Potom ho vložíme do predhriatej rúry na 170-180 °C a pečieme asi 60 minút. Počas pečenia kontrolujeme, či je štóla správne upečená tak, že do nej zapichneme špajlu – mala by vyjsť čistá.

4. Krok

Ak je povrch štóly už tmavý a kôrka sa formuje, no vnútri ešte nie je úplne upečená, prikryjeme ju alobalom a necháme dopiecť.

5. Krok

Po vytiahnutí z rúry štólu potrieme roztopeným maslom a ešte teplú posypeme práškovým cukrom, aby mala krásny vzhľad a výbornú chuť.

reklama:

Tento recept na štólu s orechmi a čokoládou je skvelou alternatívou ku klasickým vianočným sladkostiam. Spojenie rôznych chutí – sladkej čokolády, aromatických hrozienok a kandizovanej pomarančovej kôry – vytvára skutočne nezabudnuteľný zážitok. Urobte si tento vianočný dezert a prekvapte svojich blízkych niečím novým a chutným!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

32 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.