Druhy Receptu: Bezlepková diéta , Bezmäsité jedlá , Cestoviny , Chleba , Dezerty , Džemy a lekváre , Exotické jedlá , Huby , Jedlá s mäsom , Konzervácia , Nápoje a drinky , Omáčky , Ostatné , Pizza , Polievky , Ryby , Šaláty , Sladkosti , Slané chuťovky , sušené , Syry , Vegánske jedlá , Vianoce , Vnútornosti , Zeleninové jedlá
Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Vianočná štóla s čokoládou a orechmi

Kuchyňa:
Náročnosť:
reklama:
Vianočná štóla s čokoládou a orechmi
1
Otvoriť Foto TU
Otvoriť galériu
Vianočná štóla s čokoládou a orechmi Foto: depositphotos.com
  • Kusov: 1
  • Čas Prípravy: 0min
  • Varenie: 0min
  • Hotové Za: 0min

Vianočné pečenie nie je len o vianočke, ale aj o mnohých iných lahodných dobrotách. Jednou z nich je vianočná štóla, ktorá síce nie je v našich domácnostiach tak častá ako vianočka, no svojim nezameniteľným chuťovým profilom určite uchváti každého. Tento recept kombinuje tradičné kysnuté cesto s prekvapivými prísadami, ako sú kandizovaná pomarančová kôra, vlašské orechy a horká čokoláda. Po upečení ju ešte natrieme maslom a bohato posypeme práškovým cukrom, čo vytvára krásne lesklý povrch.

reklama:

Suroviny

  • 500 g hrubej múky
  • 100 g kryštálového cukru
  • 125 ml mlieka
  • 2 balíčky vanilkového cukru
  • 200 g masla
  • 20 g čerstvého droždia
  • 50 g hrozienok namočených v rume
  • 100 g horkej čokolády
  • 200 g vlašských orechov
  • 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
  • štipka soli
  • maslo na potretie
  • práškový cukor na posypanie
reklama:

Postup prípravy

1. Krok

Múku nasypeme do väčšej misky a vytvoríme v nej jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme vlažné mlieko, posypeme cukrom a necháme na teplom mieste, aby droždie začalo pracovať a cesto vykyslo.

2. Krok

Po uplynutí 10-15 minút pridáme do misy zvyšok cukru, oba vanilkové cukry, štipku soli a roztopené maslo. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme asi pol hodiny v teple, aby zdvojnásobilo svoj objem.

3. Krok

Cesto opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Potom ho vložíme do predhriatej rúry na 170-180 °C a pečieme asi 60 minút. Počas pečenia kontrolujeme, či je štóla správne upečená tak, že do nej zapichneme špajlu – mala by vyjsť čistá.

4. Krok

Ak je povrch štóly už tmavý a kôrka sa formuje, no vnútri ešte nie je úplne upečená, prikryjeme ju alobalom a necháme dopiecť.

5. Krok

Po vytiahnutí z rúry štólu potrieme roztopeným maslom a ešte teplú posypeme práškovým cukrom, aby mala krásny vzhľad a výbornú chuť.

reklama:

Tento recept na štólu s orechmi a čokoládou je skvelou alternatívou ku klasickým vianočným sladkostiam. Spojenie rôznych chutí – sladkej čokolády, aromatických hrozienok a kandizovanej pomarančovej kôry – vytvára skutočne nezabudnuteľný zážitok. Urobte si tento vianočný dezert a prekvapte svojich blízkych niečím novým a chutným!

Priemerné hodnotenie receptu

(0 / 5)

0 ľudí hodnotilo tento recept

Ohodnoť tento mňamky recept :)

Už ste Hlasovali.

17 videní

Súvisiace témy:
Bezplatný email raz týždenne s receptami z Mnamky-Recepty.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov
Tlačiť
Zdroj: Facebook

Portál mňamky recepty bol vybudovaný, aby mohol ktokoľvek pridať svoj vlastný a originálny recept a ukázať ho celému svetu....

Prečítajte si o nás

Dôležité odkazy

Copyright © DG PRO s.r.o. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.