- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Vianočná štóla s čokoládou a orechmi
Vianočná štóla s čokoládou a orechmi
- Kusov: 1
- Čas Prípravy: 0min
- Varenie: 0min
- Hotové Za: 0min
Vianočné pečenie nie je len o vianočke, ale aj o mnohých iných lahodných dobrotách. Jednou z nich je vianočná štóla, ktorá síce nie je v našich domácnostiach tak častá ako vianočka, no svojim nezameniteľným chuťovým profilom určite uchváti každého. Tento recept kombinuje tradičné kysnuté cesto s prekvapivými prísadami, ako sú kandizovaná pomarančová kôra, vlašské orechy a horká čokoláda. Po upečení ju ešte natrieme maslom a bohato posypeme práškovým cukrom, čo vytvára krásne lesklý povrch.
Suroviny
- 500 g hrubej múky
- 100 g kryštálového cukru
- 125 ml mlieka
- 2 balíčky vanilkového cukru
- 200 g masla
- 20 g čerstvého droždia
- 50 g hrozienok namočených v rume
- 100 g horkej čokolády
- 200 g vlašských orechov
- 50 g kandizovanej pomarančovej kôry
- štipka soli
- maslo na potretie
- práškový cukor na posypanie
Postup prípravy
1. Krok
Múku nasypeme do väčšej misky a vytvoríme v nej jamku, do ktorej rozdrobíme droždie. Pridáme vlažné mlieko, posypeme cukrom a necháme na teplom mieste, aby droždie začalo pracovať a cesto vykyslo.
2. Krok
Po uplynutí 10-15 minút pridáme do misy zvyšok cukru, oba vanilkové cukry, štipku soli a roztopené maslo. Všetko dôkladne premiešame a vypracujeme jemné cesto, ktoré necháme asi pol hodiny v teple, aby zdvojnásobilo svoj objem.
3. Krok
Cesto opatrne prenesieme na plech vystlaný papierom na pečenie a necháme ešte asi 30 minút kysnúť. Potom ho vložíme do predhriatej rúry na 170-180 °C a pečieme asi 60 minút. Počas pečenia kontrolujeme, či je štóla správne upečená tak, že do nej zapichneme špajlu – mala by vyjsť čistá.
4. Krok
Ak je povrch štóly už tmavý a kôrka sa formuje, no vnútri ešte nie je úplne upečená, prikryjeme ju alobalom a necháme dopiecť.
5. Krok
Po vytiahnutí z rúry štólu potrieme roztopeným maslom a ešte teplú posypeme práškovým cukrom, aby mala krásny vzhľad a výbornú chuť.
Tento recept na štólu s orechmi a čokoládou je skvelou alternatívou ku klasickým vianočným sladkostiam. Spojenie rôznych chutí – sladkej čokolády, aromatických hrozienok a kandizovanej pomarančovej kôry – vytvára skutočne nezabudnuteľný zážitok. Urobte si tento vianočný dezert a prekvapte svojich blízkych niečím novým a chutným!
Priemerné hodnotenie receptu
(0 / 5)
0 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
17 videní