- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- Vianočná tortička
Vianočná tortička
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 35min
- Hotové Za: 1:20 hod
S jemnou chuťou škorice, lieskových orieškov a najradšej ju pečiem na Vianoce.
S fotopostupom ▶ http://ywettrecepty.blogspot.sk/2012/11/vianocna-torticka.html
Suroviny
- Cesto:
- 3 vajcia
- 60g kryštálového cukru
- 100ml horúcej vody
- 100ml oleja
- 1 kypriaci prašok do pečiva
- hladká múka
- 2 PLhnedý cukor
- 1 čajová lyžička mletej škorice (kto chce, môže pridať aj viac)
- Plnka:
- 125 g masla
- 100g práškového cukru
- 1/2 litra mlieka
- 40g zlatý klas - krémový prášok
- 2 polievkové lyžice hladkej múky
- pomleté lieskovce
Postup prípravy
1. Krok
60g kryštálového cukru upálime na karamel. Pridáme 100ml horúcej vody ( nezľaknúť sa, hoci sa z toho spraví jedna lízatková hmota, ale miešaním a varením sa to zas rozpustí, nesmú zostať hrčky ) a necháme vychladnúť.
2. Krok
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh. Tri celé vajcia odvážime (aj so škrupinami), koľko budú vážiť, tak toľko treba odvážiť aj múky (vážili 177g, tak toľko pridať aj hladkej múky) Žĺtky vyšľaháme s cukrom.
3. Krok
Pridáme lyžičku mletej škorice, 100ml oleja a vychladnutý karamel. Múku rozmiešanú s kypriacim práškom.
4. Krok
Pridáme vyšľahaný sneh.
5. Krok
Cesto vylejeme do olejom vymastenej formy (na spodok sa môže dať papier na pečenie, ktorý som tiež vymastila a priemer formy ktorú som použila je 20cm, výška 6cm)..je to taká mini torta, takže ak chcete väčšiu, treba pridať viac surovín.
6. Krok
A upečieme (plynová rúra: 3 stupeň) tých 30-35 minút...treba skúšať špajdlou)
7. Krok
Spravíme plnku, môžeme aj hneď, keď sa pečie korpus. 1/2 litra rozdelíme, zbytok mlieka dáme variť a do zvyšného mlieka dáme zlatý klas a 2 polievkové lyžice hladkej múky a uvaríme hustý krém, ktorý necháme dobre vychladnúť (občas premiešame) Maslo vymiešame s cukrom. Vychladnutý puding vmiešame do masla a nakoniec dobre vyšľaháme.
8. Krok
Vychladnutý korpus vyberieme z formy, dáme dole papier a prekrojíme.
9. Krok
Natrieme plnkou (polovicu plnky si necháme, na potretie vrchu a bokov torty)
10. Krok
A posypeme lieskovcami. Prajem dobrú chuť!
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
4 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
9468 videní