Suroviny
- 50 g čokolády
- 1 vajce
- 130 g masla
- 70 g práškového cukru
- 2 lyžice Amaretta
- 160 g hladkej múky
- 1 karamelový puding
- Plnka:
- 1 lyžica Amaretta
- džem podľa chuti
reklama:
Postup prípravy
1. Krok
Najprv nasekajte čokoládu na kúsky a vložte do misky. Misku dajte nad paru nechajte čokoládu pomaly rozpustiť .
2. Krok
Medzitým si predhrejeme rúru na 175 °C ( a dva plechy vystelieme papierom na pečenie.)
3. Krok
Potom dáme maslo s práškovým cukrom do misky a vyšľaháme do peny. Vmiešame vaječný žĺtok, mandľový likér a rozpustenú čokoládu.
4. Krok
Spolu premiešame múku s pudingovým práškom a primiešame k ostatným surovinám.
5. Krok
Z bielkov vyšľaháme tuhý sneh a vareškou opatrne vmiešame do cesta.
6. Krok
Cesto naplňte do cukrárskeho vrecka s hviezdicovou tryskou a na plechy na pečenie nastriekajte 80 malých kôpok (Ø 1,5 cm).
7. Krok
Sušienky pečieme asi 8 - 10 minút.
8. Krok
Hotové koláčiky necháme vychladnúť na mriežke. Medzitým vymiešame džem s mandľovým likérom do hladka.
9. Krok
Nakoniec polovicu sušienok natrieme džemom, pritlačíme druhú polovicu . Musíme sušienky nechať vyschnúť 30 minút a posypeme ich práškovým cukrom.
Aby bolo cesto mäkké, miešajte zmes masla a vajec aspoň 5 minút do peny. Potom už len veľmi krátko vareškou vmiešame múku zmiešanú s pudingovým práškom. Vaječné bielka tiež voľne primiešame, aby sa nezničili vzduchové bubliny.
Milovníci čokolády sa zaobídu bez džemu a sušienky natierajú tekutou polevou alebo orieškovým nugátovým krémom.
Každý, kto veľa pečie, má určite naozajstné profesionálne cukrárske vrecko so širokou škálou dýz. Oveľa praktickejšie je použitie jednorazových vrecúšok, ktoré sú dostupné so špičkami ale aj bez nich. Po použití sa likvidujú, neumývajú sa.