- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- koláče
- Viedenský jablkový koláč
Viedenský jablkový koláč
- Kusov: 1
- Porcií: 20
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 60 g hladkej múky
- 60 g masla
- 3 vajcia
- 100 g cukru
- 150 ml mlieka
- 1 vanilkový cukor
- Plnka:
- 700 g jabĺk
- 300 ml jablkového džúsu
- 0,5 lyžičky mletej škorice
- 50 g kukuričného škrobu
- 100 ml vody
- 100 g cukru
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- Posýpka:
- 100 g hrubej múky
- 50 g mletých mandlí
- 100 g masla
Postup prípravy
1. Krok
Do hrnca nalejte mlieko, pridajte maslo, a vanilkový cukor a priveďte do varu.
2. Krok
K zmesi prisypeme múku a povaríme za nízkej teploty.Varíme kým sa cesto nezačne oddeľovať od hrnca.Potom odstavíme a necháme vychladnúť.
3. Krok
Vmiešame žĺtka do cesta, jedno po druhom, až keď je cesto mierne vychladnuté..Za každým žĺtkom poriadne premiešame.
4. Krok
Bielka si vyšľaháme s cukrom do tuhého snehu, a potom ich v niekoľkých krokoch primiešame vareškou zľahka k cestu.
5. Krok
pripravené cesto si dáme na plech vyložený s papierom na pečenie a rovnomerne rozotrieme.
6. Krok
Pečieme vo vyhriatej rúre pri 180°C 30 minút.
7. Krok
Pripravíme si zatiaľ plnku.Dáme si rozvariť jablkový džús pridáme škoricu a cukor.Keď sa varí pridáme vo vode rozmiešaný škrob a uvaríme puding.
8. Krok
Jablká očistíme, nakrájam na tenké plátky pokvapkáme ich citrónovou šťavou a vmiešame do pudingu.Na malom plameni povaríme asi 5 minút.Potom nalejeme na upečené cesto.
9. Krok
Pripravíme si mrveničku..Maslo vymiešame s cukrom a s múkou pridáme aj mleté mandle.Pripravenú drobeničku vysypeme na plech vyložený s papierom na pečenie a pečieme pri 180°C až kým nezostane drobenička zlatohnedá.Počas pečenia môžete párkrát drobeničku premiešať.
10. Krok
Po upečení a vychladnutí namrvte na koláčik a dajte do chladu úplne zatuhnúť..
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
5477 videní