- Mňamky-Recepty.sk
- Recepty
- štrúdľa
- Višňová ťahaná štrúdľa
Višňová ťahaná štrúdľa
- Kusov: 1
- Porcií: 5
- Čas Prípravy: 40min
- Varenie: 40min
- Hotové Za: 1:20 hod
Suroviny
- 150 g hladkej múky
- 80 ml teplej vody
- 1 lyžica oleja
- štipka soli
- Plnka:
- 500 g višní (vykôstkovaných)
- 100 g hnedého cukru
- 50 g mletých mandlí (alebo orechov)
- 3 lyžice strúhanky
- 1 vajce
- roztopené maslo
Postup prípravy
1. Krok
Múku preosejeme na pracovnú plochu. Pridáme štipku soli. Urobte jamku do stredu a nalejte rastlinný olej. Postupne, 3-4 krát, pridajte vodu. Pri práci s prstami alebo vidličkou premiešajte múku s kvapalinou, kým nedosiahnete mäkké cesto. Mieste cesto dovtedy kým sa neprestane lepiť na stôl a bude hladké a pružné. Cesto vložíme do misy, natrieme rastlinným olejom, zabalíme do fólie a necháme odpočívať najmenej 30 minút.
2. Krok
Zakryte stôl so starým obrusom, najlepšie so žakárovým vzorom, aby ste mohli ľahko posúdiť priehľadnosť cesta. Tkaninu ľahko poprášte múkou, položte cesto do stredu vyvaľkajte ho do kruhu s priemerom 25 cm.
3. Krok
Teraz pomaly ťahajte cesto od stredu smerom ku krajom..Naťahujte hánkami prstov.
4. Krok
Keď je stred cesta dobre vytiahnutý, položte cesto na obrus a opatrne ťahajte cesto od stredu k okrajom a zároveň rozťahujte prsty. Postupne sa stane cesto tak tenké, že vzor na tkanine bude viditeľný a okraje budú visieť cez stôl..Odstrihnite hrubé konce nožnicami alebo odrežte nožom.
5. Krok
Cestu potrite rozpusteným maslom. Zmiešajte strúhanku, cukor a mleté mandle, rovnomerne touto zmesou posypte cesto. Potom rozsypte višne.
6. Krok
Cesto zviňte do pevného valca a pevne zaistite švy na bokoch. Vložte štrúdľu na plech švom nadol a potrite vyšľahaným vajcom. Pečte pri teplote 180 ° C asi 40 minút.
7. Krok
Pripomienka: Cesto naťahujte čo najrýchlejšie , pretože ak vyschne bude sa vám lámať...
Priemerné hodnotenie receptu
(5 / 5)
2 ľudí hodnotilo tento recept
Už ste Hlasovali.
1193 videní